Tre år sedan jihadisten Akilov – då varnar Säpo för högerextremism

Fredrik Hallström. Foto: Skärmdump från TV4 Play
  • Tisdag 7 apr 2020 2020-04-07
E-post 635

SVERIGE På tisdagen har det gått tre år sedan terrordådet på Drottninggatan. Enligt Säkerhetspolisen finns det en risk att islamister slår till igen – men flaggar även för ett ökat hot från våldsbejakande högerextremister.

Den 7 april är årsdagen för det islamistiska terrordådet på Drottninggatan där uzbeken Rakhmat Akilov dödade fem personer. Under rättegången mot honom beskrevs han som ”en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist” av terrorforskaren Peder Hyllengren.

I TV4:s Nyhetsmorgon intervjuas Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen, om vilka terrorhot som Sverige står inför i dag.

Våldsbejakande vänsterextremism, högerextremism och islamism är de miljöer som Säpo prioriterar. Hallström får frågan om vilken av dessa miljöer som utgör det största hotet.

– Fortfarande är den våldsbejakande islamistiska miljön sannolikt den som kommer att genomföra någon form av attentat kopplat till ensamagerande, säger han.

– Men det är svårt att göra någon skillnad på de där, därför att vi ser en enormt stor aktivitet kopplad till den våldsbejakande högerextrema miljön, med en propaganda som liknar den propaganda som IS har bedrivit, och med den här tillväxten och med frågor i samhället som attraherar just de här olika miljöerna.

I sin årsbok för 2019 skriver Säpo att man under fjolåret såg en utveckling där den våldsbejakande högerextrema ideologin fick en allt större spridning.

– Säkerhetspolisen ser en risk för attentat och grova våldsbrott med inspiration från högerextremism. Det finns också ett fortsatt attentatshot från våldsbejakande islamistisk extremism, säger Säpochefen Klas Friberg i ett pressmeddelande.

Nu behöver vi din hjälp

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag