Tre av fyra utvisningsdömda syrier är kvar i landet
Tre av fyra syrier som dömts till utvisning är kvar i Sverige, och många fortsätter dessutom begå brott, enligt en granskning av SVT Nyheter Skåne.
Det handlar om 73 personer dömda till utvisning som i september hade avtjänat sina fängelsestraff. Av dem är 52 personer fortfarande kvar i Sverige, och 18 av dem har fortsatt begå brott. 41 procent av de utvisningsdömda har dessutom fått nya, tillfälliga uppehållstillstånd.
– Det riskerar att bli en dom på pappret, säger kammaråklagare Liselott Herschend till SVT.
Ett exempel är en 26-årig man som 2019 dömdes att utvisas till Syrien. Efter två år på Migrationsverkets förvar släpptes han emellertid fri, och knappt tre månader senare dömdes han för misshandel av sin flickvän.
Totalt har tre kvinnor ansökt om kontaktförbud mot mannen, och i september i år dömdes han till fängelse för nya brott.
– Hur kan han fortfarande vara kvar här och ha chans att fortsätta att begå allt det här när han inte ens ska vara här? Det blir bara fler och fler offer, säger mannens före detta flickvän till SVT.
En 24-årig man som av polisen pekades ut som delaktig i den organiserade brottsligheten i Västsverige dömdes även han till utvisning år 2019.
Efter sex månader släpptes han ut från Migrationsverkets förvar och uppmanades att på egen hand skaffa pass och lämna landet. Istället gick mannen under jorden i ett och ett halvt år. Hösten 2023 åtalades han för utpressning och misshandel.
– De säger att vi kan inte utvisa dig om du inte åker frivilligt, berättar mannen för SVT.
En 28-årig man som dömts för våldtäkt beskrevs av migrationsdomstolen som ”en fara för allmän ordning och säkerhet”. Men på grund av att han påstås riskera förföljelse i Syrien kan han inte utvisas, och har fått flera tillfälliga uppehållstillstånd.
Idag arbetar han inom transportsektorn, och säger till SVT att han efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff varken suttit i förvar eller haft någon kontakt med gränspolisen.
Ett annat fall som SVT tar upp är Damir Al-Ali, som dömdes för två brutala våldtäkter i Malmö men fick skadestånd från Justitiekanslern på 840 000 efter att Högsta domstolen bedömt att han var under 18 när brotten begicks.
Kort efter att skadestånden betalats ut dömdes Al-Ali för nya brott, och sattes sedan på förvar hos Migrationsverket i väntan på att den utvisning han tidigare dömts för kunde verkställas.
Al-Ali motsatte sig utvisning och ärendet drog ut på tiden, men på kvällen den 13 december 2022 sattes Al-Ali på ett flygplan med slutdestination Damaskus.
Under mellanlandningen i Istanbul avvek han emellertid och försökte ta sig tillbaka in i EU igen falska id-handlingar.
Han blev dock påkommen – och skickades efter fyra dagar tillbaka till Arlanda, eftersom han enligt flygplatsens regler ansågs vara Sveriges ansvar.
Idag uppger Al-Ali att han inte längre motsätter sig en utvisning.
– Jag tänker att jag kan sitta här och vänta på att dö i ett förvar eller så kan jag åka till Syrien. Jag har sagt till dem att jag är helt startklar för att åka, säger han till SVT.
Läs även: ”Samhället uppmuntrar honom att göra det igen” – våldtäksmannnens offer om skandalskadeståndet
Läs även: Våldtäktsman var minderårig – nu får han 840 000 i skadestånd
– Jag är övertygad om att det går att utvisa i större utsträckning, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till SVT.
Malmer Stenergard säger att frågan är högprioriterad för regeringen.
– Jag tror framför allt att vi måste jobba ännu hårdare för att säkerställa att länder gör det de är skyldiga att göra, det vill säga att ta tillbaka sina egna medborgare, säger hon till SVT.
Läs även: Migrationsverket beslutar om utvisning av Salwan Momika
Läs även: Svårt att verkställa utvisningar – länder vägrar ta emot sina medborgare