Tre blågula övergav Kronlid (SD) i hemlig omröstning – liberaler nekar

Bild: James Hughes/www.mp.se/CC BY-SA 4.0/Landstingshuset/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 26 sep 2022 2022-09-26
E-post 193

Det blågula blockets kandidat till vice talman Julia Kronlid (SD) fick endast 173 av de 176 blågula röster som krävdes för att bli vald till talman mot Miljöpartiets Janine Alm Ericson, som fick 46 röster. I en följande omröstning som inte krävde majoritet fick Kronlid 174 röster och vann valet.

– Jag är helt övertygad om att liberalernas ledamöter har röstat för Julia Kronlid, säger Liberalernas gruppledare Mats Persson till Expressen.

Miljöpartiet nominerade Janine Alm Ericson som en egen kandidat mot Julia Kronlid (SD) till posten som andra vice talman. Partiet begärde även en sluten omröstning i valet, där Kronlid inte uppnådde majoritet med 173 röster.

Det innebär att tre av den blågula sidans riksdagsledamöter inte följde partilinjen om att rösta för Kronlid. Av de övriga rösterna var 126 blanka, medan 46 var på Alm Ericson.

– Jag är helt övertygad om att liberalernas ledamöter har röstat för Julia Kronlid. Därför det är den överenskommelse vi har med de andra partierna, säger Liberalernas gruppledare i riksdagen Mats Persson till Expressen.

– Vi har erfarna, rutinerade och ansvarstagande politiker i vår riksdagsgrupp. Så jag är helt övertygad om att de har röstat enligt överenskommelsen, fortsätter Persson, som inte tror att det som skett kommer påverka det blågula samarbetet.

– Nej, det tror jag inte. Julia Kronlid kommer ju bli vald. Det är bara en fråga om vi ska rösta en gång till eller två gånger till. Det är ju bara en tidsfråga.

– Jag har röstat på Sverigedemokraternas föreslagna kandidat, säger Anna Starbrink (L), som tidigare kritiserats partiets samarbete med SD.

Även Romina Pourmokhtari och Joar Forssell säger till Expressen att de följde partilinjen.

– Jag röstade enligt vår överenskommelse. Jag sparade de jag inte använde, då är det två blanka och två miljöpartistiska, säger Forsell till Expressen.

I den följande omröstningen som bara krävde majoritet av de närvarande ledamöterna blev Kronlid vald till andre vice talman med 174 röster.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att den andra voteringen inte krävde majoritet. Korrekt är att den krävde majoritet av närvarande riksdagsledamöter, medan den första voteringen krävde majoritet av riksdagens samtliga 349 ledamöter.

Läs även: Hirvonens (MP) attack på Kronlid (SD) under talmansvalet: Rasist och abortmotståndare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag