Tre utlänningar från Mellanöstern döms för attack mot synagoga – bara en kan utvisas

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
  • Måndag 25 jun 2018 2018-06-25
E-post 958

GÖTEBORG Tre utländska män – två palestinier och en syrisk medborgare – döms i Göteborgs tingsrätt för brandattacken mot en synagoga i december förra året. En av dem utvisas.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Det var den 9 december förra året som ett tiotal personer kastade brandbomber mot judiska församlingens lokaler i Göteborg. Som Nyheter Idag tidigare rapporterat skedde attacken efter att USA:s president Donald Trump meddelat att han erkänner Jerusalem som Israels huvudstad – något som följdes av palestinska protester.

Efter attacken kunde tre unga män identifieras som förövare, varav två är statslösa palestinier och den tredje syrisk medborgare med släktrötter i Palestina. Männen är födda 1994, 1996 och 1999, och kan bland annat med filmsekvenser och fingeravtryck bindas till brottet.

På måndagen meddelades domen, och två av männen döms till två års fängelse medan den tredje, som var 18 år och 11 månader vid gärningen, får ett år och tre månaders fängelse på grund av sin låga ålder.

Syrier får stanna

Tingsrätten anser att de har gjort sig skyldiga till grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse. Man menar också att hatmotiv låg bakom dådet och att det skett i syfte att ”hota, skada och kränka den judiska folkgruppen”.

Bara en av de tre männen döms till utvisning, trots att tingsrätten anser att brottet är så allvarligt att samtliga borde tvingas lämna landet. Skälet är att de två andra männen kommer från Syrien och har permanenta uppehållstillstånd.

”Migrationsverket har beviljat dem permanenta uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande med bedömningen att de inte kan utvisas till Syrien på grund av krigssituationen i landet. Därmed har de en form av flyktingstatus som hindrar utvisning enligt tingsrättens tolkning av utlänningslagen”, skriver tingsrätten i domen.

Den palestinska mannen har dock fått sin asylansökan avslagen och kan därmed utvisas med förbud att återvända inom tio år.

Bli PLUS-medlem och läs domen.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag