Tredubbling av kostnaderna för tolkar i Värmlands tingsrätt

Foto: Flickr
  • Onsdag 20 feb 2019 2019-02-20
E-post 2480

KARLSTAD Värmlands tingsrätts kostnader för tolkar har ökat dramatiskt under de senaste fem åren, rapporterar P4 Värmland. 2014 betalade man 1,3 miljoner kronor för tolkar, och 2018 hade prislappen växt till 4 miljoner.

P4 Värmlands granskning visar alltså att tingsrättens kostnader för tolkhjälp har närapå tredubblats under en femårsperiod. Lagman och domare Lars Holmgård anger två förklaringar till detta.

– Det är fler mål nu med utländska inslag, att det är personer som behöver tolkhjälp. Och den andra stora förklaring är att det ställs högre krav numera i lagstiftningen sedan några år tillbaka på att man ska använda auktoriserade tolkar i första hand, och det i sin tur innebär att det blir dyrare, säger han till P4 Värmland.

Ökningen är dock inte unik för Värmland utan gäller för hela landet, säger radions reporter. En praktisk effekt av ökningen är att domstolsförhandlingarna tar ungefär 50 procent längre tid, enligt Lars Holmgårds uppskattning.

Som Nyheter Idag tidigare rapporterat har även Polismyndighetens kostnader för tolkar skjutit i höjden – från cirka 80 miljoner kronor 2011 till drygt 120 miljoner 2017.

Nyheter Idag har även granskat kostnaderna för tolkar inom vården och där funnit att landstingens kostnader har fördubblats på fem år – från 342 miljoner kronor 2013 till 667 miljoner 2017.

Läs mer: Priset för tolkar inom vården överstiger en halv miljard – en fördubbling på bara fem år

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag