Trots filmbevis och identifiering – nu lägger polisen ner undersökningen om inbrott

Bilden laddades upp av Magnus Albrektson på Facebook. Foto: Privat
  • Tisdag 23 sep 2014 2014-09-23
E-post

GÖTEBORG Under midsommarhelgen blev den populära nattklubben Park Lane i Göteborg utsatt för ett omfattande inbrott. Trots filmbevis och identifierad gärningsman väljer polisen att lägga ner undersökningen. – Herregud, är det konstigt att saker och ting håller på att gå käpprakt åt helvete, skriver nattklubbschefen Magnus Albrektson på Facebook.

Efter det omfattande inbrottet på Park Lane, där utrustning till ett värde av 250 000 kr stals, polisanmäldes händelsen. Genom kameraövervakning kunde restaurangen få hela händelseförloppet på bild och gärningsmannens profil lades ut på Facebook och kunde efter kort tid identifieras. Enligt det Facebookinlägg som lagts ut är mannen känd sedan tidigare av Polisen. Trots detta har Polisen valt att lägga ner förundersökningen med motiveringen att ”brott ej kan styrkas”.

Raseri på nätet

Efter att Magnus Albrektson, chef på nattklubben, lagt upp ett öppet brev på sin Facebooksida har det delats närmre 900 gånger. Magnus berättar om hur han försökt komma vidare i rättsapparaten utan framgång.

–  Gissa vad som istället sker i Sverige 2014, jo det är tydligen för jobbigt att utreda detta, eller för komplicerat, eller för oklart att styrka brott, eller en åklagare som har vaknat på fel sida – fan vet – men nu har vi fått ett brev där det står kort och gott att: Detta läggs ner, brott går ej att styrka.

Inlägget har fått över 150 kommentarer med sympatier och tips på hur man kan gå vidare med ärendet. Användaren Pelle kommer med tips till Marcus i kommentarfältet till inlägget.

Du kan begära Partinsyn som målsägare https://lagen.nu/2009:400#K10P3S1 , då kanske vi får reda på hur utredaren resonerade, tipsar Pelle.

Fallet uppmärksammades av tidningen Expressen redan i somras med anledning av uthängningen på Facebook. Då ställde sig Polisen negativ till tilltaget.

– Risken är att man hänger ut fel människa. Då kan man själv bli polisanmäld för förtal, sa då polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Besvikelsen stor över polisens agerande

Att identifiering och filmbevis inte räcker till för en rättegång är något som förvånar många som kommenterat. Magnus Albrektsson anser inte att Polisen klarar av att göra sitt jobb ordentligt.

Herregud, är det konstigt att saker och ting håller på att gå käpprakt åt helvete, är det konstigt att människor vänder sig till ”mindre nogräknade figurer” för att via sådana skipa rättvisa och få tillbaka sina saker. Bedrövligt är ordet!

Nyheter Idag har sökt Polisen för kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag