Trots skandalen: Maria Ågren fortsätter ta ut full direktörslön på 115 200 kronor i månaden

Maria Ågren.
Maria Ågren.
  • Söndag 23 jul 2017 2017-07-23
E-post 5768

STOCKHOLM Transportstyrelsens avsatta generaldirektör Maria Ågren fortsätter erhålla full direktörsersättning trots den omfattande skandalen. Hon kan bland annat tacka inrikesminister Anders Ygeman och den socialdemokratiska regeringen för att de, under tiden Ågren utreddes av SÄPO för att ha riskerat rikets säkerhet, höjde hennes månadslön till 115 200 kronor.

Maria Ågren fick lämna sin tjänst som generaldirektör för Transportstyrelsen i januari i år, detta efter att det framgått att hon röjt sekretessbelagda uppgifter som kan ha riskerat rikets säkerhet. Ågren lyfter dock fortfarande ut full direktörslön eftersom hon, i enlighet med praxis, placerats i den så kallade elefantkyrkogården.

Elefantkyrkogården är benämningen för de generaldirektörer som blivit petade från sina myndighetsuppdrag men som fortfarande innehar ämbetet generaldirektör. Dessa direktörer placeras, efter att de lämnat myndigheterna, på regeringskansliet där de uppbär full direktörsersättning.

Maria Ågren tjänar fortfarande 115 200 kronor i månaden, en lön som hon bland annat kan tacka inrikesminister Anders Ygeman (S) för.

Ygeman och regeringen valde att ge Maria Ågren löneförhöjning, trots att hon utreddes av SÄPO för att ha äventyrat rikets säkerhet. Ågren gick från att tjäna 112 000 kronor i månaden till att tjäna 115 200 kronor i månaden, en löneförhöjning motsvarande 3200 kronor i månaden, eller 38400 kronor per år, en ökning med 2,9 procent.

Regeringen har haft svårt att hitta sysslor till den avsatta generaldirektören Maria Ågren. Detta eftersom man inte gärna vill ha henne på en position där hon kan komma att hantera hemliga handlingar. Det uppger Expressen.

Hon anvisades tillslut ett så kallat internt utredningsjobb på näringsdepartement under infrastrukturminister Anna Johansson.

I dagarna kom beskedet från regeringen att man försöker få bort Ågren helt och hållet från statlig tjänst. För att få bort henne från statlig tjänst måste regeringen första fråga om lov hos statens ansvarsnämnd som i sin tur sköter ärendet som en arbetsrättslig tvist.

Ansvarsnämnden väntas även fatta beslut om hur många miljoner direktör Ågren kommer få i fallskärm av Sveriges skattebetalare, efter att man väl lyckats bli av med henne, om man nu blir det. Tills beslut är fattat tjänar Ågren fortsatt 115 200 kronor i månaden.

LÄS ÄVEN: Sänk lönerna för politikerna och chefstjänstemännen!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag