Trött på äldre vita män och dömd för misshandel – här är centerns partiledarkandidat

Muharrem Demirok (C). Foto: Pressbild Centerpartiet
  • Onsdag 21 dec 2022 2022-12-21
E-post 255

Riksdagsmannen Muharrem Demirok (C) är en av kandidaterna till att ta över som partiledare för centern efter Annie Lööfs avgång. Nu framkommer det att C-kandidaten – som tidigare deklarerat hur trött han är på äldre vita män – är dömd för två fall av misshandel.

Det var Corren som var först med att rapportera om de tidigare domarna mot Demirok.

Den första gången han dömdes var 1995 efter ett bråk på Demiroks gymnasieskola i Botkyrka söder om Stockholm, uppger riksdagsledamoten. Påföljden blev 70 dagsböter.

– Det var en sådan skola dit du åkte med en klump i magen. Man var rädd varje dag man gick i korridorerna, och det skedde saker som inga barn ska behöva vara med om, säger Demirok till Dagens Nyheter.

– Polisen patrullerade skolan nästan dagligen. Någonstans i den här otryggheten trampade jag också snett och hamnade i ett slagsmål med en annan kille, fortsätter han.

Fällande dom nummer två kom 1999 efter en incident på en studentfest, som C-kandidaten beskriver som ”ett onödigt tjafs”. Den gången dömdes Demirok enligt SVT till villkorlig dom samt 40 timmars samhällstjänst.

I båda fallen var det misshandel som riksdagsledamoten dömdes för.

Partiledarkandidaten säger att han inte vet om domarna kommer att påverka hans chanser att bli vald till Annie Lööfs efterträdare. Han uppger emellertid att det varit många som stöttat honom inom partiet.

– Jag hoppas att medlemmarna kommer kunna se mig för den jag är idag och min politiska gärning. Inte utifrån två misstag jag gjorde när jag var yngre, säger han till SVT.

Demirok är en av tre kandidater till att bli centerns nya partiledare. De övriga två är Daniel Bäckström och Elisabeth Thand Ringqvist.

Trött på äldre vita män – ”I dare say it”

Det är inte första gången som Demirok – som valdes in till riksdagen i årets val – hamnat i rampljuset.

Han har tidigare uppmärksammats för en tweet i juli 2021 där han skrev hur trött han var på äldre vita män.

”Vet ni vad jag är riktigt j.vla trött på? Äldre, priviligierade och, I dare say it, vita män. De slänger ur sig påståenden, gissningar och rena osanningar som de hävdar är fakta, sen blir de kränkta när man ifrågasätter eller rent av motbevisar deras ’perfekta’ tes”, skrev Demirok i den nu borttagna tweeten. Något som Samnytt tidigare har rapporterat om.

I ett svar till en annan twittrare förklarade han sedan varför hudfärg var relevant i sammanhanget.

Efter utspelet påstod Demirok att han blev utsatt för dödshot.

– Jag har tänkt att om jag bara hållit käft så hade de sluppit det här, sade han till Dagens Samhälle som menade att han fått motta ”en väldig våg av hot och hat”.

Demirok har tidigare varit aktiv som lokalpolitiker i Linköping där han verkat som kommunalråd. Han har även varit ordförande för den anrika fotbollsklubben Åtvidabergs FF.

Uppdatering:

Muharrem Demirok har i efterhand meddelat att tweeten där han kungjorde hur trött han var på äldre vita män var dåligt formulerad.

”I ett svagt ögonblick så tappade jag humöret och släppte fram några ord i affekt. Ord som jag ganska snabbt insåg var slarvigt formulerade och som jag senare raderade”, skriver han i ett Facebookinlägg några dagar efter utspelet.

I samma inlägg uppger han att han fått sin bil vandaliserad efter tweeten.

Läs även: Landsbygden överger C: ”Hamnat i dåligt sällskap”

Läs även: Centerpartister rasar mot partitoppen inför partiledarvalet: ”Elitistisk styrning”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag