Trump får inte blocka på Twitter – här är listan på de som blockats av Löfven

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times/ Nyheter Idag
  • Fredag 12 jul 2019 2019-07-12
E-post 428

SVERIGE Häromdagen dömde en federal domstol i USA att USA:s president Donald Trump inte får blocka följare på Twitter. I Sverige finns hittills ingen sådan dom. Nyheter Idag har tagit reda på vilka som blockats från att följa det officiella kontot för statsminister Stefan Löfven (S).

Det var den federala domstolen i New York, United States Court of Appeals for the Second Circuit, som i ett enigt domslut förbjöd Donald Trump att blocka följare.

Domen baseras på den amerikanska konstitutionens First Amendment om yttrandefrihet, skriver New York Times.

”First Amendment förbjuder en offentligt anställd/folkvald som använder sociala medier för myndighetsskäl från att utesluta människor från en i ’annat fall öppen onlinedialog’ för att de skriver eller uttrycker saker som den offentligt anställde/folkvalde uppfattar som stötande”, står det i domskälet.

I Sverige har ett tiotal blockats från att följa statsminister Stefan Löfven. Se listan nedan.

Blockade konton

@HareBrahs

@meatballs_inc

@Denfinarasismen

@pissedfather666

@14xs1ll

@JohanssonEryk

@spanarlid

@MaraxFaraii

@Kalsuparna

@farang38

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Gillade du den här granskningen?

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag