Trump förbjuder transexuella att tjänstgöra i USA:s miltär

Foto: Wikipedia & Twitter
  • Torsdag 27 jul 2017 2017-07-27
E-post

USA Öppet transsexuella personer kommer inte att få tjänstgöra i USA:s militär. Det meddelar president Donald Trump på Twitter och river därmed upp ett beslut som fattades av den tidigare administrationen. ”Amerikanska myndigheter kommer inte att acceptera eller tillåta transpersoner att tjänstgöra i någon form inom USA:s militär”, skriver presidenten och anger stora medicinska kostnader och ”störningar” som skäl för beslutet.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att transsexuella inte kommer att få tjänstgöra i USA:s militär i några som helst befattningar. Beskedet innebär en helomvändning från ett tidigare beslut som ursprungligen godkändes av försvarsdepartementet under den tidigare presidenten Barack Obama. Obamas plan att välkomna ansökningar från transpersoner till militären skulle ha trätt i kraft den 1 juli men USA:s försvarsminister, James Mattis, meddelade förra månaden att han skjutit upp införandet av lagen.

”Sedan jag blev försvarsminister har jag betonat att försvarsdepartementet måste väga varje politiskt beslut mot en kritisk standard. Kommer beslutet att påverka styrkan och dödligheten hos USA:s militära försvar?” skrev Mattis i ett memo i samband med beskedet och tillade: ”med andra ord, hur kommer beslutet att påverka Amerikas militära förmåga att försvara nationen?”

President Donald Trump anger stora medicinska kostnader och ”störningar” som de främsta skälen till dagens besked. I en annan tweet skriver han att ”vår militär måste vara fokuserad på bestämda och överväldigande segrar och ska inte tyngas av de medicinska kostnader och störningar  som transpersoner i försvaret skulle innebära”.

Trumps beslut är ett bakslag för den amerikanska HBTQ rörelsen och bekräftar oron bland dem som fruktat att Trump-administrationen kan komma att hota de framsteg som rörelsen har uppnått de senaste åren. Det skriver det Amerikanska nyhetsbolaget CNN. Bland framstegen märks bland annat legalisering av samkönade äktenskap i hela landet och ett upphävande av förbudet mot öppet homosexuella personer i USA:s militär. Ett annat bakslag för rörelsen var nyligen då Donald Trump beslöt att upphäva en annan av Obamas nya lagar som tillät transsexuella studenter att använda valfri toalett på USA:s skolor.

Här nedan kan ni läsa Donald Trumps tweets.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag