Trump hånar Parisavtalet när protesterna fortsätter i Frankrike

Bild: Faksimil Twitter
  • Lördag 8 dec 2018 2018-12-08
E-post 353

PARIS ”De gula västarnas” demonstrationer mot Macron fortsätter för fjärde lördagen i rad i Frankrike. På paradgatan Champs-Élysées i Paris har tusentals demonstranter samlats. Flera medier på plats rapporterar om att polisen använder tårgas mot demonstranterna.

90 000 poliser har kallats in över hela Frankrike, 8 000 av dem är på plats i Paris. Uppgifterna om antal gripna har stigit under hela dagen, den senaste siffran är över 700 gripna, varav 581 i Paris.

Läs mer: ”Den allvarligaste sociala kris som Frankrike har upplevt sedan 68”

Demonstranter vid Champs-Élysées har brutit upp gatsten och på Boulevard de Courcelle har flera fordon stuckits i brand. Ett twitterkonto som uppger sig drivas av ”Gula västarna” kommenterar med att ”huliganer har infiltrerat rörelsen”.

Efter förra lördagens våldsamma protester har fransk polis kommit väl förberedda och använder bepansrade fordon för att riva de barrikader demonstranterna satt upp.

USA:s president Donald Trump har kommenterat protesterna med ett inlägg på Twitter där han skriver att ”Parisavtalet fungerar inte särskilt bra för Paris. Protester och upplopp över hela Frankrike. Folk vill inte betala stora summor pengar, mycket till länder i tredje världen (som är tveksamt styrda) för att kanske skydda miljön. Ropar ”Vi vill ha Trump!” Älskar Frankrike”.


Enligt Fox News har president Macron hållit sig från rampljuset den senaste veckan. På onsdagen meddelade Frankrikes premiärminister Edouard Philippe att den skattehöjning som utlöste protesterna ställs in. En regeringstjänsteman har också antytt i fransk radio att förmögenhetsskatten kan komma att återinföras.

Åtgärderna har inte lyckats lugna ned ”de gula västarna” som vänder sig mot Macrons politik i stort, samtidigt som bilder av hur fransk polis tvingat ned demonstrerande gymnasieungdomar på knä i Mantes-la-Jolie har upprört Frankrike.

De gula västarnas protester har också spritt sig till Belgien, där 70 personer gripits i Bryssel, rapporterar Sunday Times. Området i Bryssel där de europeiska institutionerna ligger har spärrats av som en säkerhetsåtgärd.  Demonstranter i Belgien ska även ha spärrat av en motorväg samt satt upp barrikader nära gränsen till Frankrike.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag