Trump nobbar ramadanfirande

Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 26 jun 2017 2017-06-26
E-post

WASHINGTON Det är, sedan cirka 20 år tillbaka, tradition av USA:s presidenter att husera en Eid al-Fitr-fest i Vita huset, något Trump nobbar. Istället skickar han varma hälsningar till muslimer världen över. Nu bråkar folk i sociala medier kring huruvida det är rätt eller fel av Trump. 

Sedan 1996 har USA:s presidenter firat Eid al-Fitr, den fest då den muslimska fastemånaden Ramadan slutar. Det var Hillary Clinton, när hon var first lady, som påbörjade den nästan 20-år långa traditionen av att hålla en Eid al-Fitr-middag i vita huset, något som samtliga presidenter följt fram tills nu.

USA:s statssekreterare Rex Tillersson nobbar firandet av Eid al-Fitr trots att amerikanska statsdepartementet för religion och utrikesärenden rekommenderat vita huset att upprätthålla firandet.

Trump önskar dock alla muslimer ”varma hälsningar” i utövandet av deras religiösa fastande.

– Å det amerikanska folkets vägnar sänder Melania och jag varma hälsningar till muslimer i deras firande av Eid al-Fitr, säger Trump i ett uttalande, enligt BBC.

– Under den här högtiden blir vi påminda om vikten av barmhärtighet, medkänsla och välvilja. Tillsammans med muslimer från hela världen förnyar USA sitt engagemang för dessa värden.

Innan Trump bröt den årliga traditionen av att husera ett Eid al-Fitr-firande brukade amerikanska presidenter ta tillfället i akt att bjuda in prominenta muslimer till middagen.

Även innan Hillary Clinton ska amerikanska presidententer använt sig av den religiösa högtiden för att hålla middagar med muslimska ledare. Det ryktas att Thomas Jeffersson höll en Eid al-Fitr-middag redan 1805.

Nu får de som tycker det är viktigt med den amerikanska presidentens Eid-al-Fitr-firande nöja sig med varma hälsningar.

I sociala medier är vissa upprörda och arga samtidigt som andra tycker att det är rätt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag