Trump: Sjöstedts argument för att Sverige inte ska gå med i Nato

Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L). Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 8 okt 2017 2017-10-08
E-post 163

STOCKHOLM Att USA:s utrikesminister Rex Tillerson kallat president Donald Trump för en idiot är ett starkt argument för att Sverige ska hålla sig utanför Nato. Det säger vänsterledaren Jonas Sjöstedt till Nyheter Idag. Och Jan Björklund (L) kan inte komma på något argument för att övertyga Sjöstedt om motsatsen.

Det är inte bara inrikespolitik som kommit att bli viktig i Sverige. Försvaret rustas upp, inte minst som ett svar på Ryssland ökar sin militära förmåga. Till det är även Nato-frågan kopplad, om Sverige ska gå med eller inte.

Vänsterpartiet är av tradition motståndare till militäralliansen, men Nyheter Idag trots det försökt undersöka om det går att få vänsterledaren Jonas Sjöstedt att möjligen byta fot. När Nyheter Idag inför partiledardebatten frågar om det finns något argument i världen som kan få Sjöstedt positiv till Nato, då drar han Trump-kortet och refererar till USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

– Nej, just nu gör det nog inte det. Jag hörde att Tillersson, den amerikanska utrikesministern kallade sin egen president för ”moron”. Det betyder idiot, fast ett starkare ord. När det är den mäktigaste personen i Nato är det väldigt klokt att inte gå med, säger Jonas Sjöstedt till Nyheter Idag.

Hur skulle du beskriva Trump om du fick sätta ett ord på det?

– Där kan vi citera Tillerson, ”a moron” är väl ett ganska lämpligt ord tycker jag, säger en leende Sjöstedt.

Björklund vet inget argument som biter på Sjöstedt

En som däremot är en stark Nato-förespråkare är Liberalernas partiledare Jan Björklund. Nyheter Idag passade på att fråga Björklund om han har något bra argument för att övertyga vänsterledaren om att Sverige trots allt borde gå med i militäralliansen.

– Det handlar om att Sverige ska bli säkrare och tryggare, inte minst med den ryska upprustningen. Det vet jag att Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet inte tycker är viktigt, men för oss är det viktigt.

Det finns inget argument du kan komma på?

– Det får ju… hehe, om Sjöstedt ska bli… hur han ska övertygas, det vet inte jag. Men däremot är det för svensk del väldigt viktigt att vi blir tryggare och säkrare, säger en glad Björklund till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag