Tullverket har svårt att stoppa vapensmuggling – ber om mer personal

Foto: Pixabay
  • Onsdag 22 dec 2021 2021-12-22
E-post 0

SVERIGE För att rå på vapensmugglingen in i landet och annan kriminell, gränsöverskridande verksamhet anser Tullverket att de behöver mer personal, rapporterar Dagens Nyheter. Ett bekymmer är det växande antal gas- eller startpistoler som smugglas in i landet, som med enkelhet kan göras om till skjutvapen.

Gaspistoler är vapen som bland annat kan användas för att skjuta tårgas eller pepparsprej. De används ofta i nödvärnssituationer. Startpistoler är vanligt förekommande i sportvärlden och används exempelvis för att avge en startsignal i sprintlopp. De är byggda för att skjuta lösa skott.

Enligt en nyutkommen rapport från Stockholmspolisen är vart femte vapen i som använts i skjutningar gas- eller startvapen som modifierats till skjutvapen. Förekomsten av sådana har ökat snabbt under de senaste åren, uppger polisen.

– Gas- och startvapen är mycket enkla att konvertera och de kommer oftast in i Sverige från något annat EU-land. Det beror på att lagstiftningen är så olika mellan medlemsländerna, dels för själva vapnen, men också hur man ser på rätten till skydd och självförsvar, säger Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning, till Dagens Nyheter.

Enligt honom kan man i exempelvis Tyskland, Tjeckien, Ungern eller Polen inhandla en gas- eller startpistol utan att det görs någon bakgrundskontroll. I Sverige krävs en tillståndsplikt för att inneha en sådan.

Gas- eller startpistoler beslagtas vanligen i post- och kurirflödet. Det kan jämföras mot skjutklara vapen som oftast hamnar i Tullverkets förvar när personer försöker smuggla in dem via personbilar.

– Då är oftast flera vapen vi hittar medan det i postförsändelserna nästan alltid bara är ett, säger Martin Petersson.

I nuläget är det ungefär 2 300 personer som jobbar på Tullverket och under de senaste tio åren har resurserna till myndigheten ökat med uppemot en miljard. Det räcker dock inte, uppger Petersson.

– Det är jättetråkigt att behöva säga det, men vi måste bli fler. Som situationen ser ut i dag har vi 500 uniformerade tjänstemän som gör fysiska kontroller från Ystad till Haparanda. De har alltså ett postflöde på 32 miljoner försändelser om året, 20 000 inkommande på Öresundsbron varje dygn, 3 000 lastbilar i Trelleborg, säger Martin Petersson.

Läs även: Morgan Johansson om vapenvåldet: Mer borde ha gjorts tidigare

Läs även: Politiker vill se ny vapenamnesti

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag