Tunisiens president: Invandringen en konspiration för att göra landet ”helt afrikankst”

Tunisiens president Kais Saied och migranter på Medelhavet. Foto: Houcemmzoughi / CC BY-SA 4.0 / Public Domain
  • Söndag 26 feb 2023 2023-02-26
E-post 0

Tunisiens president Kais Saied har den gångna veckan beordrat att samtliga illegala migranter ska utvisas och sagt att den ökade invandringen till landet är en del av en kampanj för att göra landet ”helt afrikanskt”. Ledaren för den nordafrikanska nationen har kritiserats för sina uttalanden och anklagats för rasism. Men den tunisiska regeringen står på sig och menar att deras position har missförståtts.

Det var på ett säkerhetsmöte i tisdags som president Saied sade att migranterna från söder om Sahara var en del av en större kampanj för att förändra landets demografi och göra det ”helt afrikanskt”, rapporterar The Guardian.

– Det odeklarerade målet för de återkommande vågorna av illegal invandring är att betrakta Tunisien som ett helt afrikanskt land som inte har någon anknytning till de arabiska och islamiska nationerna, sade han enligt tidningen.

Läs även: Orbán: Ungrare ”vill inte bli en blandad ras”

Han ska därefter ha anklagat ej namngivna partier att delta i ett ”brottsligt arrangemang som genomförts sedan början av detta århundrade för att ändra den demografiska strukturen i Tunisien”.

Saied har fått utstå hård kritik efter kommentarerna. Bland annat från Afrikanska unionen (AU) som kritiserar den tunisiska regeringen och uppmanat den att undvika ”rasistisk hatpropaganda”, rapporterar Reuters.

Det tunisiska utrikesdepartementet säger å sin sida att man är förvånade över uttalandet från AU och kallar det för ”grundlösa anklagelser”. Vidare hävdar de att regeringens position har missförståtts.

Som svar på kritiken har presidenten Kais Saied sagt att han inte är rasist och att migranter som uppehåller sig lagligt i landet inte har något att frukta.

På torsdagen upprepade han dock påståendet att ökningen av migranter från söder om Sahara är ett led i en komplott att förändra landets demografi.

Läs även: Sonen togs från sin mor till Tunisien – för att hon hade flickvän

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag