Turk-kris efter kurd-kupp mot Erdogan: ”Motbjudande”

Bild: Faksimil Twitter/Public Domain
  • Fredag 13 jan 2023 2023-01-13
E-post 190

Efter att Rojavakommittéerna publicerat en film på en upp- och nedhängd Erdogan-docka utanför stadshuset i Stockholm ställer Turkiet in ett planerat besök från svenska riksdagens talman Andreas Norlén. Enligt Erdogans talesperson Fahrettin Altun visar händelsen att Sverige inte fyllt sitt avtal med Turkiet om att godkännas som Nato-medlem.

På onsdagen lade Rojavakommittéerna, som stöder kurdiska YPG och YPJ, upp en film på Twitter där man bland annat ser en Erdogan-docka hänga upp och ned utanför stadshuset i Stockholm.

”Historien visar hur diktatorer ofta slutar, så för allas skull Erdogan: -Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksim-torget!” skrev Rojavakommittéerna och gjorde reklam för en anti-Nato-demonstration på Norra Bantorget den 21 januari.

Läs även: Kurder rasar mot påstådda S-löftet till Erdoğan: ”En skammens dag”

På filmen jämförs Erdogan med Italiens tidigare diktator Benito Mussolini, som dödades av italienska partisaner och hängdes upp och ned. Till filmen spelas den kända italienska partisanlåten ”Bella ciao”.

Tilltaget fick kritik av politiker i både Sverige och Turkiet. ”Att porträttera en folkvald president som avrättad utanför Stadshuset är avskyvärt” skrev utrikesminister Tobias Billström i ett inlägg på Twitter.

Erdogans talesperson Fahrettin Altun var emellertid inte nöjd med Billströms avståndstagande. ”Att PKK-terroristerna kan utmana den svenska regeringen i hjärtat av Stockholm är bevis på att de svenska myndigheterna inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism – som de har påstått de senaste dagarna” skriver Altun bland annat i ett svar till Billström på Twitter.

Läs även: Erdoğan motsätter sig svenskt Nato-medlemskap: ”Gästhem för terrorister”

Statsminister Ulf Kristersson har nyligen sagt att Turkiet ställer omöjliga krav för att godkänna Sverige som medlem i Nato.

– De vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem. Nu ligger beslutet hos Turkiet, sade Kristersson på en pressträff på söndagen.

Efter dock-kuppen utanför stadshuset har Turkiet kallat Sveriges ambassadör i landet Staffan Herrström till utrikesdepartementet.

Nu rapporterar Sveriges radio att det turkiska parlamentets talman, Mustafa Şentop, meddelar att Turkiets inbjudan till svenska riksdagens talman Andreas Norlén dras tillbaka. Norlén skulle besöka det det turkiska parlamentet och möta sin kollega i Ankara på tisdag nästa vecka.

Norlén säger till SVT att han förstår varför man från turkisk sida reagerar starkt på bilderna av Erdogan-dockan.

–  Jag kände själv ett djupt obehag när jag såg filmbilderna på den hängda dockan utanför stadshuset, och jag tyckte det var motbjudande. Hot om våld mot politiker har självklart ingen plats i ett demokratiskt samtal, säger han.

Läs även: Erdoğan rasar mot karikatyr – Turkiet till attack mot fransk yttrandefrihet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag