Turkiet: 34 döda och 125 skadade i explosion vid busstation

Flera har dödats och sårats i vad turkiska myndigheter menar vara ett sprängattentat i den turkiska huvudstaden. Foto: Ruptly TV
  • Söndag 13 mar 2016 2016-03-13
E-post 46

ANKARA Minst 34 personer har dödats och 125 skadats i en explosion i Turkiets huvudstad Ankara under dagen, det rapporterar turkiska Hürriyet. Enligt uppgifter från stadens guvernör är explosionen ett attentat orsakad av en sprängladdning i en bil.

“Enligt de första rapporterna har 27 av våra medborgare dödats i en explosion orsakad av en bombapterad bil, klockan 6.45 på kvällen söndagen den 13 mars vid platsen Kızılay’s Güvenpark” stod det i uttalandet som släpptes tidigare under kvällen. 24 personer dog på platsen för dådet och tio stycken hittills har dött på sjukhus.

Området håller på att evakueras av räddningstjänst. Enligt uppgifter i turkisk radio skedde explosionen i anslutning till en busstation och de skadade har förts till ett tiotal olika sjukhus i Ankara.

President Recep Tayyip Erdoğan som under dagen varit på möten i Istanbul har begett sig till Ankara. Turkiska staten har utfärdat förbud mot tv-sändningar med bildupptagningar från attentatsplatsen eller föreställande offren.

USA:s ambassad varnade för attentat

11 mars varnade USA:s utrikesdepartement sina medborgare för möjliga terrorattentat i Ankara.

”USA:s ambassad informerar USA-medborgare att det finns uppgifter om möjliga terrorattacker mot turkiska regeringsbyggnader och -hus i området Bahçelievler i Ankara. USA-medborgare bör undvika detta område” stod det i uttalandet.

Detta är tredje explosionen som drabbar Turkiets huvudstad sedan oktober 2015. Islamiska staten misstänks ligga bakom bombattetntatet mot en fredsdemonstration i närheten av Ankaras centralstation som dödade 103 människor 10 oktober förra året. 17 februari var ett bombattentat mot en militärkonvoj i huvudstaden, då dog 29 mnniskor medan 81 skadades.

Turkiet skall anta nya säkerhetsrutiner i huvudstaden, det var vad Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu meddelade efter senaste attentatet 17 februari.

Turkiets inrikesminister Efkan Ala meddelade den gången att införandet av nya tekniska säkerhetslösningar skulle utgöra en del av dessa nya åtgärder, samt att tjänstemän skulle förses med uniform och ett planerat stängsel omgärda republikens parlament.

Efter att bilder och filmer från attentatsplatsen spridits på sociala medier har turkisk domstol beslutat att Facebook, Twitter och andra populära plattformar ska blockeras för landets internetanvändare, enligt uppgifter från CNN Türk.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag