Turkiets premiärminister: ”Kurdiska terrorister låg bakom sprängning”

Turkiet anklagar milisen YPG för sprängattentat.
  • Fredag 19 feb 2016 2016-02-19
E-post 0

ANKARA Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu anklagar kurdiska ”terrorister” för det attentat som utfördes i centrala Ankara under gårdagen. Han menar att utredningar visar på direkta kopplingar till den syriska gerillarörelsen YPG, som står PKK nära. Under dagen besökte premiärministern, följd av TV-kameror, skadade på sjukhus.

28 personer dödades och 61 skadades i den attack som gjordes mot militärfordon i Turkiets huvudstad Ankara. Med anledning av händelserna höll Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ett tal till nationen. Enligt dagstidningen Hürriyet fanns det bland de dödade människorna 27 militärer och en civilperson.

PYD, YPG-gerillans politiska gren, tar bestämt avstånd från beskyllningarna.

–Vi förnekar all sorts delaktighet i den här attacken, säger PYD:s ordförande Saleh Muslim, till nyhetsbyrån AFP.

Några hundra meter från platsen för attentatet fanns såväl parlamentet som militärhögkvarteret och premiärministerns kontor. Turkiska generalstaben meddelade att president Erdogan med anledning av händelsen ställde in ett statsbesök i Azerbadjan, liksom Davutoğlu gjorde med den resa till Bryssel som var planerad till dagen.

Den PKK närstående syriska gerillarörelsen YPG har sedan 13 februari bombats av turkiskt militärflyg. Detta sedan de besegrat turkisk-stödda rebeller i strider om en flygbas och områden i norra Syrien.

–Precis som i fallen med Al Qaida och Daish är YPG otänkbara vid förhandlingsborden i Genève, sade Davutoğlu i ett tal under dagen, appropå ett eventuellt deltagande från YPG i de syriska fredsförhandlingar som är planerade.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag