Tusentals migranter vid polska gränsen

Foto: Faksimil Twitter
  • Tisdag 9 nov 2021 2021-11-09
E-post 331

BELARUS/POLEN Ett stort antal migranter har tågat till Belarus gräns mot Polen för att försöka tränga sig in i det senare landet, rapporterar bland annat SVT. Polen har svarat med att skicka 12 000 soldater till gränsen där sammanstötningar har skett mellan migranter och gränspatruller.

Det handlar om tusentals migranter, framför allt från Mellanöstern, som försöker ta sig in i Polen via den taggtrådsförsedda och tungt patrullerade gränsen. Videor har lagts ut på sociala medier där man kan se stora folkmassor tåga längs vägarna mot gränsen. En del migranter har försökt forcera taggtrådsstängslen, och polska trupper har svarat med tårgas.

Av allt att döma är det Belarus regim som iscensätter och organiserar migranternas försök att ta sig in i EU som en hämnd för unionens sanktioner mot landet. Enligt polska myndigheter har regimen flugit in 3 000–4 000 migranter från olika länder för detta ändamål.

”Belarus användande av migranter som redskap för politiska syften är oacceptabelt”, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande på måndagskvällen, och uppmanade EU:s medlemsländer att godkänna utökade sanktioner mot Belarus. Även Nato har fördömt Belarus agerande som en militär-politisk ”hybridattack”.

Polen har svarat med att förstärka bevakningen av gränsen med 12 000 soldater. Enligt SVT finns inga rapporter om att migranter tog sig genom gränsen på måndagen. Det råder undantagstillstånd längs områdena vid gränsen och Polen planerar att bygga en mur mot sitt östra grannland.

Videor publicerade av polska myndigheter visar hur migranterna försöker klippa upp taggtrådsstängslet och möter motstånd.

Ekot rapporterar att Polen har stängt en av gränsövergångarna mot Belarus. Det polska parlamentets talman Elżbieta Witek säger i ett uttalande att migrantkrisen är den största hittills på den polsk-belarusiska gränsen, där tusentals migranter har försökt ta sig in i Polen under de senaste månaderna.

Ekot rapporterar vidare att uppemot 4 000 migranter tillbringade natten vid gränsen under kyliga förhållanden, där man tände lägereldar för att hålla sig varma. Nyhetsbyrån AP hänvisar till polsk polis som uppger att natten gick lugnt till.

AP skriver att migranterna mestadels kommer från Irak och Syrien, och att de flesta bara vill passera genom Polen för att ta sig till Tyskland och andra länder i Västeuropa.

Expressens reporter Magnus Falkehed befinner sig nära gränsen på tisdagen och berättar om en upptrappning från Belarus sida.

– Det talas om att fem flygplatser ska öppnas för internationell trafik redan i nästa vecka, och direktflyg från Damaskus. Allt tyder på att det sker en upptrappning här i vad som kallas numera ett hybridkrig, säger Falkehed.

– Det är ett stort maskineri som sätts igång från Belarus sida där människor kan flyga direkt från Bagdad, Damaskus och stora delar av Mellanöstern, direkt till Minsk utan visum och sedan därifrån hänvisas till gränsen. Och på det viset liknar det här väldigt mycket det som vi kunde rapportera om för inte så länge sedan från gränsen mellan Turkiet och Grekland, när president Erdogan lät många migranter trycka på EU:s gräns vid Grekland.

– Det här sker genom så kallade resebyråer, vilket är en sorts gråzon till människosmuggling ju. Det enda man vet är att viljan är att komma in till EU och då uppenbarligen främst till Tyskland.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag