Tusentals muslimer oroade för att inte bli insläppta i USA efter pilgrimsresa till Mecka
USA/MECKA Tusentals muslimer med amerikanskt pass är oroade för att inte bli insläppta i USA igen efter att ha genomfört sin årliga pilgrimsfärd till Mecka i Saudiarabien, skriver AP. Anledningen är skärpta gränskontroller mot ett antal muslimska länder.
Miljoner muslimska pilgrimer befinner sig den här veckan i Mecka för att genomföra pilgrimsfärden ”hajj” – en höjdpunkt i många muslimers liv. 16 000 av pilgrimerna har rest från USA till den heliga staden, och många är i år extra oroade inför återresan.
Anledningen är de skärpta gränskontroller som regeringen Trump infört mot ett flertal muslimska länder. Även om nära USA-allierade Saudiarabien inte finns med på den listan så ställer kontrollerna till med bekymmer för resenärer med rötter i andra muslimska länder.
Sulaimaan Hamed driver ett pilgrimsresebolag, Hajj Pros i Atlanta. Han berättar om en kvinna med amerikanskt green card som hoppade av resan i år. Anledningen är att hennes namn blev felstavat på hennes resehandlingar.
– Hon är rädd att hon inte kommer kunna komma tillbaka, säger Hamed.
– Miljön med skärpt säkerhet gör henne tillräckligt orolig. Hon väntar till nästa år.
En annan av dem som arrangerar pilgrimsresor till Mecka är Abdull Warsame som har somaliskt ursprung. I år reser 420 muslimer med hans bolag Mina Hajj Travel i Minnesota och Somalia är ett av de länder som finns med på Trumps förbudslista.
Efter terrordåden 11 september 2001 infördes dessutom en flygförbudslista i USA. Den som finns med på listan förbjuds att flyga inom, ut ur eller in till USA. På listan finns främst personer som misstänks kunna kopplas till islamistisk terrorism.
Antalet namn på listan, som är hemlig, har varierat kraftigt över tid. Antalet namn ska dock ha ökat mycket kraftigt under president Barack Obamas tid vid makten och fortsatt att växa efter det. Enligt en artikel i Washington Times från förra året fanns då 81 000 namn på listan.
Ibland hamnar amerikanska medborgare på förbudslistan medan de är utomlands. Det innebär att de inte är välkomna att resa tillbaka till USA och har då i praktiken hamnat i ofrivillig exil. Enligt AP inträffar det minst en gång i månaden att någon hamnar på listan under en utlandsresa och därför inte kan resa tillbaka till USA igen.
En av dem som fått inreseförbud är en imam från Salt Lake City som reste till Kenya för att hälsa på sin familj. När han skulle resa hem igen släpptes han inte ombord på flygplanet och fick därefter via ombud driva en process för att bli struken från förbudslistan.