Tusentals ungdomar smiter från mönstring

Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 28 jun 2017 2017-06-28
E-post 608

SVERIGE 6000 ungdomar smiter från Rekryteringsmyndighetens kallelse om mönstring, trots flera varningar och påminnelser. Om ungdomarna fortsätter att ignorera påminnelserna kan de riskera böter på flera tusen kronor.

Tidigare i år skickade Rekryteringsmyndigheten ut en kallelse till alla ungdomar födda år 1999 om att förbereda sig för mönstring. 6000 av de 90 000 ungdomar som fick hem kallelsen har inte svarat på den , skriver Aftonbladet.

Under april månad skickades det som kallas för beredskapsunderlaget ut till Sveriges ungdomar. Underlaget uppmanar ungdomar att uppge information om deras fysiska och psykiska förmåga.

2010 avskaffades den allmänna värnplikten och fram till den 2 mars i år har Sverige endast haft ett yrkesförsvar bestående av frivilliga.

Regeringen beslutade den 2 mars att den militära grundutbildningen återinförs för värnpliktstjänstgöring, däremot måste inte alla utföra militär utbildning, endast några tusen ur varje årskull kallas till värnplikt.

Det är obligatoriskt att svara på brevet som man får skickat till sig från Rekryteringsmyndigheten. Brevet innehåller en varning om att de som inte fyller i formuläret inom 14 dagar riskerar vite.

Ungefär två månader efter att kallelsen skickats ut är det fortfarande 6000 ungdomar som inte svarat och Rekryteringsmyndigheten har skickat ut fler påminnelser.

Om ungdomarna inte fyller i formuläret kan nästa steg bli att de måste betala vite på potentiellt flera tusen kronor i böter.

– Beloppet ska få en effekt för personen i fråga, så det kan bli olika belopp beroende på personens ekonomi. Men det skulle väl hamna i närheten av 2 500 kronor. Vi har inte tagit ställning till hur vi ska göra med den här frågan än, säger Jan Nyquist, chefsjurist på Rekryteringsmyndigheten till TT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag