I samarbete med William Hill

Två år kvar till riksdagsvalet 2022!

Bild: Pixabay
  • Måndag 14 sep 2020 2020-09-14
E-post 1

År 2022 är det riksdagsval nästa gång i Sverige, och redan nu kan man satsa odds på vad man tror att valresultatet kommer bli på flera svenska spelbolag. Lägst odds har Socialdemokraterna som har störst sannolikhet att vinna, och högst odds har Centerpartiet som förutspås ha lägst sannolikhet att vinna i valet.

Det är många idag som sysslar med betting och det finns en otroligt bred marknad att tillgå. Trav och sport är överrepresenterat, men idag har det tillkommit en ny gren på oddsmarknaden, nämligen e-sport.

E-sport betyder elektronisk sport och innebär tävlingar som sker i videospel som CS och LoL i en virtuell miljö. Den största e-sportligan är ESL vilket är en samling av världens bästa Counter Strike spelare.

Den 2 september drar ESL Pro League säsong 12 igång, och det är ett av de största globala eventen inom e-sport under året. E-sport har sedan start varit ämne för debatten om det verkligen ska klassas som en sport.

Många anser nämligen att sport ska utövas fysiskt för att få kallas sport, medans andra anser att virtuell sport är lika mycket en sport som den fysiska lagsporten.

Opinionsmätningarna inför riksdagsvalet vs oddsen från spelbolagen

När det kommer till oddsen från de olika spelbolagen gällande kommande riksdagsval 2022 så är det enligt oddsen störst sannolikhet att Socialdemokraterna vinner nästa riksdagsval, och minst chans har Centerpartiet.

Sverigedemokraterna och Moderaterna ligger på ungefär samma odds. Men hur ser det ut med landets opinionsmätningar gällande vad svenska folket tycker?

Den senaste mätningen gjord i juni 2020 visade på att oddsen stämmer väldigt bra överens med vad folket tänker rösta på.

Socialdemokraterna har stigit omkring 6 % sedan April 2020 och Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger lägst till procentuellt. Om det mot alla odds skulle vara så att Centerpartiet skulle vinna riksdagsvalet 2022 så skulle det innebära runt 500 x insatsen i vinst.

Socialdemokraterna, som har ökat procentuellt, har nått samma mätningar som de senast gjorde mellan oktober 2018 – januari 2019. Det gör dock ingen skillnad på oddset, eftersom de överrepresenterat ligger kring 10 % högre än Moderaterna, vilket är högt.

Vilka är det som sätter spelbolagens odds?

Med tanke på hur jämnt oddsen stämmer överens med verkligheten när man ser på opinionsmätningarna, och att det skiljer sig väldigt lite i odds från spelbolag till spelbolag, kan man undra vilka det är som sätter spelbolagens odds.

Många tror att det är spelbolagen själva som sätter sina odds, men så är inte fallet. Alla spelbolag med svensk spellicens använder sig av några få olika oddsleverantörer, och beroende på vilken de använder märks skillnaderna. Det betyder alltså att många spelbolag har precis samma utbud i odds och spelmarknader.

Det är väldigt tidskrävande att analysera och uppdatera odds i realtid, och det är därför som tjänsterna istället hyrs in av spelbolagen. Genom att använda sig av en oddsleverantör så får spelbolaget tillgång till ett brett sortiment av bettingmarknader.

En populär sportleverantör till svenska spelbolag är Kambi som används av bl.a. William Hill betting. Det innebär med andra ord att oavsett var du väljer att satsa pengar, så får du mer eller mindre samma odds på dina spel.

De resurser som krävs för att kunna sätta konkurrenskraftiga odds är med andra ord ett jobb som inte ett spelbolag hade klarat av att hantera själva.. Därför hyrs sportsbook-tjänsterna in externt och det är det som ger spelbolagen möjligheten att erbjuda odds i så många olika marknader till sina spelare.

Detsamma gäller även casinospel online, alla spel som finns i spelbolagens utbud är hyrda av olika spelleverantörer.

I samarbete med William Hill

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag