Två månaders fängelse för rattfull miljöpartist

Per Gahrton var språkrör för Miljöpartiet åren 1984-1985. Foto: Wikipedia
  • Tisdag 19 maj 2015 2015-05-19
E-post 1482

YSTAD Miljöpartiets före detta språkrör, Per Gahrton, dömdes på tisdagseftermiddagen till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Det var på eftermiddagen den femte februari i år som den 72-årige samhällsdebattören och mp-profilen körde av vägen i skånska Tomelilla.

Efter incidenten förklarade Per Gahrton för Kvällsposten att han druckit vin kvällen innan, och att olyckan i själva verket berott på halt väglag. Med sig i bilen hade han även vid tillfället vin som han skulle ta med hem till en vän.

– Då drack jag det eftersom jag inte tänkte köra bil mer. Och sen kom polisen och de undrade förstås om jag hade druckit innan jag körde, förklarade han för tidningen.

Tingsrätten köper inte förklaringen

Både polis, vittnet och Ystads tingsrätt säger dock något helt annat.

Enligt Kvällsposten anlände två personer till olycksplatsen för att hjälpa Per, kort efter att han kört av vägen. Men efter att man kommit fram till att det forna språkröret var alldeles för berusad valde man till sist att ringa polisen, vilka senare kunde omhänderta honom. Enligt vittnena var Per även redan full innan olyckan var framme.

– Eftersom alkoholintaget enligt Per Gahrton skett först efter färden kan det svårligen förklara den vaga och detaljfattiga berättelsen om vad som skett dessförinnan, skriver Ystads tingsrätt i sin dom.

Man köper därmed inte Pers försvar. Kvällsposten noterar även att Per använde sig av en liknande förklaring redan 2007, då han också misstänktes för rattfylleri. Den gången frikändes han dock, i motsats till dagens dom.

Enligt den rättskemiska analysen som gjordes efter olyckan hade Per vid tillfället 1,89 promille i blodet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag