Två telefoner bidrog till att släcka ett ungt liv

Bilder ur förundersökningen.
  • Fredag 12 jun 2020 2020-06-12
E-post

BORÅS Att använda telefonen i trafiken kan vara förenat med livsfara, oavsett vem som använder den. En tragisk olycka med ett nu avgjort rättsligt efterspel visar tydligt att uppmärksamhet är av nöden i alla lägen.

Två ynglingar i 20-årsåldern var i slutet av augusti förra året på väg hem efter en kväll i stan längs en mörk, oupplyst 70-väg eftersom bussen inte gick hela vägen. De hade varit på bio och käkat, och klockan var strax efter tio. De hade gått den vägen hem många gånger tidigare, men den här kvällen skulle sluta i tragedi.

De unga männen var mörkt klädda och gick på led på vägens högra sida. Den som gick först ledde en cykel, och från en mobiltelefon strömmade musik på högsta volym, så ingen av dem märkte att en bil närmade sig bakifrån.

Bilisten ser aldrig de två vandrarna och högersidan av fronten träffar den bakersta av dem som kastas framåt och slår omkull sin vän som leder cykeln. Bilisten ställer sig på bromsen och hoppar ut och ringer genast 112 när han förstått vad som hänt. Andra trafikanter stannar och hjälper till med hjärt- och lungräddning, men det är lönlöst. Den skadade förs med ambulanshelikopter till Borås sjukhus där han förklaras avliden.

Bilföraren säger sig inte minnas detaljerna från olyckstillfället, men det visade sig att han bara minuterna innan olyckan både mottog ock skickade flera sms. Han skickade det sista bara 64 sekunder innan han ringde 112. Han var på väg hem till en tinderdejt.

På grund av misstankar om att han använt telefonen vid olyckstillfället åtalades bilföraren för vårdslöshet i trafik, men friades från detta då det inte kunde bevisas att så skett. Ej heller finns något som tyder på att han skulle ha kört för fort. Däremot konstateras i tingsrättsdomen att han genom att titta på mobilskärmen kan ha försämrat sitt mörkerseende påtagligt och därför missat de två personerna vid vägkanten. Utifrån vad som är känt tycks även den omkomne ha gått lite inne på körbanan och därmed i någon mån bidragit till olyckan.

Bilföraren döms för vållande till annans död till villkorlig dom och dagsböter och skall även betala ett skadestånd till den avlidnes föräldrar om 30 000 kronor. Han är sedan tidigare ostraffad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag