Två terrorhäktade i Åbo släppta

Ett av offren för attacken. Foto: Youtube
  • Tisdag 29 aug 2017 2017-08-29
E-post 0

FINLAND Två av dem som suttit häktade misstänkta för terrordådet i Åbo 18 augusti har idag släppts på fri fot.

De två frisläppta är Ilyas Berrouh och Essarioul Abdederrazak som varit skäligen misstänkta för två ”mord begångna i terroristiskt syfte” samt åtta ”försök till mord begångna i terroristiskt syfte”.

– De betraktas för närvarande inte längre som misstänkta för brott utan snarare som vittnen, säger förundersökningsledaren poliskommissarie Olli Töyräs enligt Savon Sanomat.

Omhäktningsförhandlingar för de båda marockanska männen var inplanerade idag på förmiddagen men fick ställas in sedan åklagaren beslutat släppa dem på fri fot.

Kvar i häktet är den huvudmisstänkte 22-åringen Abderrahman Bouanane samt Mohamed Bakieri som påstår sig vara arton år gammal. Både två är på sannolika skäl misstänkta för terrordådet för elva dagar sedan.

Igår meddelade Egentliga Finlands tingsrätt, som ligger i Åbo, att Abderrahman Bouanane avslöjats med att ljuga om såväl sitt namn som sin ålder. För de finska myndigheterna hade han uppgett ett annat efternamn och påstått att han endast är arton år gammal, lögner som avslöjades efter kontroll med marockanska myndigheter.

Den 22-årige arabens pass och identitetshandlingar uppges dessutom ha hittats av myndigheterna i Dortmund i Tyskland. Handlingarna ska nu skickas till de finska utredarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag