Twitter stängde av spanskt högerparti

Vox partiledare Santiago Abascal. Foto: Vox (Public domain)
  • Tisdag 2 feb 2021 2021-02-02
E-post 145

SPANIEN Det spanska högerpartiet Vox officiella Twitterkonto har stängts av tillfälligt. Det rapporterar bland annat Breitbart. Avstängningen kommer bara några veckor före det regionala valet i Katalonien där Vox hoppas vinna väljare för sin linje mot illegal invandring.

Enligt Breitbart föranleddes avstängningen av att Vox, som uppges vara Spaniens tredje största parti, hade gjort inlägg på Twitter om kopplingen mellan invandring och brottslighet. Vox hade därmed brutit mot Twitters regler och fick sitt konto begränsat.

Sverigedemokraternas kanal Riks har intervjuat Vox talesman Iván Espinosa, som noterar att Twitters åtgärd kommer ”lägligt” med tanke på att Katalonien kommer att hålla regionala val om bara ett par veckor.

Espinosa berättar att hans parti vill uppmärksamma de problem som den illegala invandringen från Afrika har fört med sig, bland annat när det gäller kriminalitet.

Han uppger att partiet föll i onåd hos Twitter efter ett inlägg om en specifik stad där en liten grupp illegala invandrare står för närmare 100 procent av vissa typer av brottslighet. För det har Twitter stängt av kontot i en vecka.

Espinosa konstaterar att avstängningen kommer att påverka partiet negativt inför det kommande valet, men att den även bör oroa alla som bryr sig om demokrati och yttrandefrihet världen runt.

– Vad vi ser är att företag som Twitter, som brukade betraktas som sociala medier, har blivit mer som traditionella medier. Varför? För att de kan censurera innehåll på sina egna plattformar beroende på om de gillar det eller inte, säger Espinosa.

– De har gjort det mot president Trump, och om de gör det mot USA:s president kan de göra det mot vem som helst. Det här innebär ett stort skifte i hur vi ser på sociala medier.

Se hela intervjun nedan.

Läs även: Twitter rasar mot nedstängning av sociala medier i Uganda – sågas för hyckleri

Läs även: SD: ”Enbart olagligt innehåll ska raderas från sociala medier”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag