Twitters förra ledning förhördes i kongressen – Musk: ”Woke Stasi kände hettan idag”

Foto: Steve Jurvetson CC BY 2.0
  • Lördag 11 feb 2023 2023-02-11
E-post

På onsdagen fick flera av Twitters tidigare chefer vittna framför den amerikanska kongressen, rapporterar Fox News. Förhöret skedde efter publiceringen av The Twitter Files, en serie avslöjanden som visar hur de tidigare cheferna i skymundan jobbade för att censurera obekväma röster på plattformen – ibland under FBI:s överseende. ”Woke Stasi kände hettan idag”, skriver Twitters nye ägare Elon Musk på Twitter.

De före detta Twitter-cheferna som intervjuades av republikanerna i kongressen var James Baker, Vijaya Gadde, Yoel Roth och Anika Coller Navaroli.

Cheferna – vars interna chatkonversationer när de jobbade på företaget har offentliggjorts i samband med The Twitter Files – hördes bland annat om deras censur av storyn om Hunter Bidens laptop.

Storyn publicerades av New York Post kort innan presidentvalet och i den avslöjades en mejlkonversation mellan Hunter Biden och en chef på ett ukrainskt energibolag, där chefen tackade Hunter för att ha satt honom i kontakt med fadern Joe Biden samt bad om råd för hur han skulle använda Hunters inflytande till bolagets fördel.

Läs även: Twitter stoppade avslöjande om Joe Bidens son utan grund

I förhöret var tongångarna stundtals hårda och de forna Twitter-cheferna anklagades bland annat för att genom sin censur ha försökt påverka utgången av valet.

– Ni, mina damer och herrar, ingrep medvetet och villigt i USA:s presidentval 2020, sade kongressledamoten Clay Higgins (R) enligt Fox News.

”Woke Stasi kände hettan idag”

Efteråt twittrade Elon Musk om förhöret.

”Woke Stasi kände hettan idag”, skrev den nya Twitter-ägaren. I en efterföljande tweet länkar han till Wikipedia-sidan för De andras liv (2006), en prisbelönt tysk film om den östtyska underrättelsetjänsten Stasi och deras spionage på medborgarna.

På den amerikanska vänsterkanten är folk inte lika imponerade av förhöret. Alexandria Ocasio-Cortez, en kongressledamot som tillhör Demokraternas vänsterflygel, tycker att republikanerna ”floppade spektakulärt”.

Joe Scarborough, programledare för den liberala nyhetskanalen MSNBC, avfärdade det hela som ”en häxjakt” och Bidens tidigare pressekreterare i Vita huset Jen Psaki kallade det för ”ordsallad av högergalenskaper”.

The Twitter Files – Det senaste avslöjandet

Genom The Twitter Files har en rad exempel avslöjats på hur Twitter-chefer i hemlighet censurerade vanliga användare – mestadels konservativa – innan Musk tog över plattformen. Ibland genomfördes censuren på inrådan av FBI.

Men det är också andra saker som framkommit.

I ett av de senare avslöjandena har journalisten Matt Taibbi beskrivit hur Hamilton 68, en digital "instrumentbräda" som påståddes spåra rysk desinformation på Twitter, i själva verket var en enda stor bluff.

Hamilton 68 leddes av Clint Watts, en tidigare FBI-företrädare som numera jobbar på den liberala nyhetskanalen MSNBC. Initiativet finansierades av den neo-liberala tankesmedjan Alliance for Securing Democracy (ASD).

Vilka konton det var som spred "rysk desinformation" gick personerna bakom Hamilton 68 aldrig ut med. Men inom Twitter kunde cheferna återskapa listan och därmed konstatera att kontona inte alls var ryska trollkonton utan mestadels tillhörde vanliga amerikanska medborgare, de flesta med politisk högerlutning.

Hamilton 68 användes trots det som källa av flera stora mediehus och aningslösa journalister som inte visste vilka det var som pekades ut som ryska troll. Även akademiker på prestigefyllda universitet som Harvard och Princeton använde Hamilton 68 som källa.

"Praktiskt taget alla stora amerikanska nyhetsorganisationer citerade dessa falska berättelser – även faktakontrollerande sajter som Snopes och Politifact", skriver Taibbi.

I skärmdumpar från interna chatkonversationer ser man hur Twitter-chefer flera gånger sågade Hamilton 68 och sade att de måste gå ut offentligt och avslöja bluffen. Men något offentliggörande av skandalen gjordes aldrig och personerna bakom Hamilton 68 fick fritt sprida sina falsarier.

Läs hela Matt Taibbis avslöjande om Hamilton 68 här.

Läs även: Så censurerade Twitter högern

Läs även: Experten: Yttrandefriheten på Twitter beror i slutändan på Musk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag