Twitterstrid om Di Leva: ”Tappat det fullständigt”

Thomas Di Leva spelar på Gröna Lund. Bild: Mats Halldin/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 3 feb 2022 2022-02-03
E-post 704

Artisten Thomas Di Leva får både kritik och hyllningar på Twitter efter en kommentar angående Sveriges höga bränsle- och energipriser. Vissa hävdar att han ”tappat det fullständigt”, medan andra menar att han är i kontakt med vanligt folks verklighet.

I en intervju med Aftonbladet säger Johan Rockström, professor i klimatvetenskap, att han gläds åt Sveriges höga diesel-, bensin- och energipriser. Enligt honom är de behövliga för att rädda klimatet.

– Exakt detta ska man förvänta sig. Det är till och med så att man ska bejaka den här situationen, säger han bland annat i intervjun.

Rockström säger sig därtill vara förvånad över det politiska motståndet mot de höga bränslepriserna och tycker att det ”är självklart att de måste öka”.

”Börjar bli tröttsamt att läsa sånt här”

En som inte håller med Rockström är Jan Ericson (M). I en tweet publicerad under tisdagen skriver han:

”Så respektlöst mot alla människor som drabbas och inte har Rockströms inkomster. Det enda jag kan bejaka är minimalt inflytande från Rockström. Usch!”

Läs även: Upplopp i Kazakstan efter höjda bränslepriser

Thomas Di Leva stämmer in i Ericsons kritik. Som ett svar på tweeten skriver han:

”Börjar bli tröttsamt att läsa sånt här. Dagens s.k. ”Ledare” bekymrar sig mer om globala mål än att vanliga människor ska kunna ha ett värdigt bra liv med vettiga priser, fungerande skola, sjukvård och transporter osv. Samhället är till för människorna, inte tvärtom.”

Di Levas inlägg fick stor spridning på Twitter, med i skrivande stund över 600 re-tweets och över 4 000 gillamarkeringar. Men alla är inte lika glada åt Di Levas ståndpunkt. Magnus Vinqvist, som beskriver sig som ”Småbrukare, antirasist och decentralist” skriver att ”Di Leva tappat det fullständigt”.

Leo Vene, som driver det populära kontot ”Dyngbaggegalan”, tycks mena att Di Leva tror att samhällseliten är ödlor.

Många andra sluter istället upp bakom Di Leva.

I ett svar på Magnus Vinqvists tweet skriver Di Leva att ”Jag är ingen du kan ”fånga” med ett epitet min vän. Jag är bara en medmänniska precis som dig”.

Läs även: MP vill förbjuda diesel och bensin

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag