Tyskland förbereder nödsatsning på kolkraft – kärnkraft stängs som planerat

Tyskt kolkraftverk. Bild: Stahlkocher/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 28 maj 2022 2022-05-28
E-post 777

Nu planerar Tyskland en nödlag som tillåter landet att satsa på fossila kraftverk, rapporterar Time Magazine. Skälet är oron för att Ryssland ska stänga av gasleveranserna på grund av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. 

Tyskland har kol- och oljekraftverk om sammanlagt sex gigawatt som en nationell reserv, där många planerades att stängas ned som del av landets plan för att fasa ut fossil energi. Enligt den föreslagna lagen ska de kunna startas upp igen vid behov.

Läs även: Wallenberg kräver mer kärnkraft – förnybart ”räcker inte”

”Begäran om ytterligare kolkraft uppstår enbart om det är brist på naturgas, eller om det finns risk för brist på naturgas och naturgasproduktionen måste reduceras” enligt den föreslagna lagen.

Samtidigt står det Gröna partiet, som ingår i förbundskansler Olaf Scholz (SPD) så kallade ”trafikljuskoalition”, fast vid att fossila bränslen ska ha fasats ut senast 2030.

Men den tyska kärnkraften kommer trots det fortsätta stängas ned som planerat, trots uppmaningar från exempelvis delstaten Bayerns regeringschef Markus Söder om att tänka om.

– Vi har åter igen undersökt väldigt noga om en längre drift av kärnkraftsreaktorerna skulle hjälpa oss i denna utrikespolitiska situation. Svaret är negativt – det skulle inte hjälpa oss, sade Tysklands vice-kansler Robert Habeck (De Gröna) i ett uttalande i mars.

Läs även: Finska elpriser sjunker efter att nytt kärnkraftverk startat

Läs även: De gröna i Belgien svänger om kärnkraften

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag