Tyskland överväger dra in flyktingstatus för asylsökande syrier

Angela Merkel är Tysklands förbundskansler. Foto: EPP
  • Lördag 7 Nov 2015 2015-11-07
E-post 1062

TYSKLAND Regeringen i Tyskland överväger att dra in flyktingstatusen för de syrier som söker asyl i landet och istället endast bevilja dem tidsbegränsade uppehållstillstånd som varar i ett års tid.

Under fredagen slog beskedet om att den tyska regeringen drar in flyktingstatusen för syrierna ned som en politisk bomb i Europa. Beslutet hade fattats efter ett krismöte med regeringen, rapporterar The Guardian.

– I det här läget garanterar andra länder bara ett tidsbegränsat uppehälle, sade den tyske inrikesministern Thomas de Maizière då.

– Vi kommer nu göra likadant med syrierna i framtiden. Vi säger till dem; ni får skydd, men bara så kallat alternativt skydd som är tidsbegränsat och inte erbjuder familjeåterförening.

De tillfälliga uppehållstillstånden skulle gälla i ett år, istället för som nu i tre år. Senare under kvällen togs uttalandet tillbaka. Regeringstalesmannen Steffen Seibert sade då att något beslut ”ännu inte har fattats”, rapporterar AFP.

Tyskland har, tillsammans med Sverige och Österrike, EU:s mest generösa asylregler där inte minst syrier, irakier och eritreaner i praktiken med automatik beviljas treåriga uppehållstillstånd och Europas mest generösa bidrag. De som beviljas asyl får dessutom rätt att flyga in sina anhöriga till Tyskland, en rättighet den tyska regeringen också överväger att dra in.

De generösa asylvillkoren har skapat kaos och misär inte bara i Tyskland, utan i resten av EU också när miljoner migranter, ofta till fots, färdats genom Europa för att ta sig till Tyskland. Alla asylförläggningar i Tyskland är överfulla och tiotusentals migranter tvingas just nu bo i tält. Den kaotiska situationen i Tyskland har gjort att fler och fler migranter försöker ta sig vidare till inte minst Sverige, som frikostigt delar ut permanenta uppehållstillstånd.

I takt med tilltagande invandringskaos i framförallt Tyskland och Sverige har de båda länderna vädjat till resten av EU om hjälp med att ta hand om de hundratusentals migranterna. Men den vädjan har mötts med kalla handen. Många av EU:s medlemsländer i främst Östeuropa är irriterade på att Tyskland och Sverige brutit mot de gemensamma EU-reglerna, vilket skapat kaos i deras länder.

Under torsdagen och fredagen lät dessutom den danska regeringen meddela att Danmark inte kommer hjälpa Sverige att lösa rådande asylkaos.

– Jag måste säga att när jag hör svenskarna säga som de gör, de har faktiskt själva försatt sig i den här situationen, sade Danmarks invandrar- och integrationsminister Inger Støjberg till danska TV2.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag