Tyskland vägrar ta emot flyktingar från Sverige – Kaoset skapar djup spricka

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) har förståelse för att trycket är hårt på Tyskland, men menar att det inte är ett argument för Tyskland att strunta i EU-förordningen. Foto: Anders Henriksson (CC-BY2.0)
  • Fredag 11 mar 2016 2016-03-11
E-post 560

STOCKHOLM Tyskland har gett besked om att de drastiskt ska skära ned på antalet flyktingar som tas emot enligt Dublinförordningen. Sverige svarar med hot om att dra beslutet till domstol.

Dublinförordningen anger att flyktingar skall få sin asylansökan prövad i det första EU-land hen registreras i. Registreringsprocessen i Tyskland består av två delar – bara de som även genomgått dess andra del innan de åk vidare till annat land kommer tas emot.

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) har förståelse för att trycket är hårt på Tyskland, med 100 000 nyanlända flyktingar under januari månad, samtidigt som flyktingströmmen till Sverige varit i avtagande.

— De är under väldigt stor press och det kan man ha förståelse för. Men det innebär ju inte att man får bryta mot Dublin-reglerna ändå, säger Morgan Johansson till Dagens Industri.

Det är 700 flyktingar i Sverige som påverkas av det tyska beslutet och Sverige har tagit kontakt med tyska regeringen för att finna en lösning i ärendena. Enligt Morgan Johansson kan frågan om flyktingarnas återvändande sluta i EU-domstolen om Tyskland inte viker sig. För Dagens Industri pekar ministern inte minst på vikten av gräns- och id-kontroll i den rådande situationen, där han har farhågor om att flera hundratusen flyktingar i Tyskland har för avsikt att ta sig till Norden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag