Berggren: Ukrainas sak är Västs sak

Bild: Ministry of Defense of Ukraine/CC BY-SA 2.0
  • Lördag 26 feb 2022 2022-02-26
E-post

”I en utdragen konflikt har väst samma fördel som under kalla kriget. Vårt ekonomiska system är även denna gång helt överlägset det ryska. Ryssland kommer inte att ha råd att kriga hur länge som helst. Det kommer väst att ha” skriver Ronie Berggren.

Europa attackeras just nu av Ryssland. Ukraina är en självständig europeisk nation som i denna stund håller på att förloras till Putins regim.

När Ukraina väl är övertaget så kommer det att antingen att bli ett fruktansvärt inbördeskrig, där civila drabbas hårt, eller så kommer Ryssland att ta över totalt och få möjlighet att bygga nya militärbaser djupt inne i Europa.

Ingendera är acceptabelt. Väst borde ha agerat hårdare i ett långt tidigare skede. Direkt efter övertagandet av Krim 2014. Men bättre sent än aldrig. Stenhårda sanktioner måste införas genast. Men ska Ukraina räddas krävs militär. Nato borde konfrontera Ryssland, inte inne i Ryssland, men på den mark som Putin försöker stjäla.

Annars göra som under Vinterkriget, låta européer frivilligt ta värvning för att strida mot ryssarna i Ukraina. Europa har mängder av skickliga soldater. USA är krigstrött men kommer givetvis att bistå med allt som omgärdar en sådan insats.

Att låta Ryssland rota sig i Ukraina vore att kasta in landet i år, kanske årtionden av inbördeskrig. Ett inbördeskrig i hjärtat av Europa borde vara otänkbart. Det ukrainska folket förtjänar inte det.

Förbrytaren, Vladimir Putin, som med sina stora ord visat för världen att han är en mycket liten man, måste ut ur Ukraina.

Militära insatser måste förberedas. En Nato-insats, en insats av allierade makter, eller frivilliga styrkor som ges rikliga ekonomiska incitament.

I en utdragen konflikt har väst samma fördel som under kalla kriget. Vårt ekonomiska system är även denna gång helt överlägset det ryska. Ryssland kommer inte att ha råd att kriga hur länge som helst. Det kommer väst att ha.

Ukrainas sak är västs sak. Europas öde för flera generationer står på spel om vi inte agerar nu. Skrid till handling, ni som bestämmer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag