Ulf Kristersson utreds för misstänkt brott mot vapenlagen

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 23 feb 2019 2019-02-23
E-post 221

Polisen utreder moderatledaren Ulf Kristersson för misstänkts för brott mot vapenlagen, rapporterar Aftonbladet. Vapen och ammunition som tillhör Kristersson har tagits i beslag av polisen. Bakgrunden är att vapnen ej var inlåsta i vapenskåpet när polis anlände till Kristerssons bostad efter att ett larm löst ut. – Jag beklagar detta misstag och denna händelse, säger Kristersson i ett uttalande.

Det är tidningen Aftonbladet som berättar att moderatledaren Ulf Kristersson utreds av polis för misstänkt vapenbrott. Både vapen och ammunition har omhändertagits av polisen. Bakgrunden är att polis kallades till Kristerssons bostad efter att ett larm löst ut. När polisen anländer till bostaden finner de ett öppet vapenskåp och där fanns både vapen och ammunition.

Enligt Kristersson hade han ägnat sig åt vapenvård när telefonen ringde. Han har då lämnat källaren för att få bättre mobiltäckning och då glömt vapenskåpet som var öppet. När familjen senare begav sig iväg utlöstes larmet när en hantverkare arbetade i huset, varpå polis sedan anlände.

– Jag begick ett misstag när jag glömde låsa skåpet. Det har aldrig hänt förr, och det kommer inte hända igen, säger Kristersson i ett uttalande.

Vidare hävdar Kristersson att det som hänt inte är brottsligt, men polisen är inte lika säker på den saken.

– Utredningen rör att det finns misstanke om att man har brustit i sin förvaring, det är det man ska titta på. Om det i förlängningen blir någon brottsmisstanke eller inte kan jag inte svara på, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson till Aftonbladet.

Låg vapentolerans i Moderaterna – när det gällde Hanif Bali

Det är inte första gången Moderaterna förekommer i en vapenskandal. I augusti förra året publicerade Hanif Bali en bild på sig själv där han var på en skjutbana och höll i ett sportskyttevapen. I anslutning till bilden kritiserade han Dagens Nyheter efter att tidningen gått till attack mot kristdemokraten Sara Skyttedal som själv åkt fast med försvarsspray i Danmark och därmed misstänkt för vapenbrott.

Den händelsen kom att orsaka stor kritikstorm från bland annat Tidningsutgivarna som valde att tolka Balis bild som ett hot mot DN. När moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer kommenterade saken var toleransen för allt som har med vapen att göra mycket låg.

– Jag kan inte förstå varför någon vill posera med vapen och skapa hotfulla situationer överhuvudtaget-

Nyheter Idag har sökt polisen i Södermanland för en kommentar om händelsen i Kristerssons bostad, utan att kunna nå någon som är insatt i ärendet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag