Ulf Söhrman (M) i Filipstad brunmålades av partikamrater – nu har han fått rätt: ”Jag är ganska hårdhudad”

Foto: Flickr/Alexander Ottesen/Twitter Expressen/SVT/Sveriges Radio
  • Onsdag 17 apr 2019 2019-04-17
E-post 364

FILIPSTAD 2014 fördömdes moderaten Ulf Söhrman av både politiska motståndare och partikamrater och blev utsatt för drev av statliga medier när han varnade för de ekonomiska och sociala kostnader som den kraftiga asylinvandringen till Filipstad medförde. Idag har Filipstad kostnader för försörjningsstöd som rusar och skyhög arbetslöshet bland invandrare. Men någon ursäkt har Ulf Söhrman inte fått från de som kletade rasistbegrepp på honom. – Nej, det har varit rätt tyst, säger Söhrman.

En ledartext av Anna Dahlberg i Expressen om den ekonomiska och sociala krisen i Filipstad i spåren av kommunens stora antal asylinvandrare har väckt stor uppmärksamhet och fått stor spridning.

Dahlberg, som intervjuat Filipstads kommunchef, beskriver hur lågutbildade asylinvandrare blivit kvar i Filipstad. De med utbildning har tenderat att ta sig vidare till andra kommuner.

Trots att Sverige skärpte migrationspolitiken – enligt statsminister Stefan Löfven lade Sverige sig på EU:s miniminivå – har invandrare i form av anhöriga fortsatt att strömma in i Filipstad.

”Följden har blivit att de sociala kostnaderna skenar. Filipstad har flest socialbidragstagare i hela landet i relation till befolkningen. Av stadens drygt 10 000 invånare har över 2 000 utomeuropeisk bakgrund. Hela 80 procent av de vuxna i den gruppen saknar jobb och ytterligare tio procent befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, enligt kommunchefen”, skriver Dahlberg.

I hennes ledartext nämns också risken för motsättningar mellan olika grupper i samhället och att det funnits sådana tendenser.

En som tidigt varnade för problemen var moderaten Ulf Söhrman. Redan 2014 ifrågasatte han lämpligheten i att bygga ytterligare ett asylboende i kommunen. Han konstaterade också att det blivit mer stökigt i centrala Filipstad och att det blivit en plats som folk undviker.

Socialdemokratiska kommunalrådet Per Gruvberger var tvärtom nöjd med nytillskottet.

– Visst är det mer liv i centrum nu, men det var snarare så att det var för lugnt här förut, sade Gruvberger till Sveriges Radio.

Gruvberger höll visserligen med Söhrman om att Filipstad hade nått gränsen för hur många asylinvandrare man kunde ta emot. Men när Sveriges Radios reporter frågade om vad Gruvberger tycker om ”den här retoriken” från Söhrman svarade Gruvberger att Söhrman drog ”nytta av halvt rasistiska tankegångar”.

– Han spelar i lite grumligt vatten, sade Gruvberger till Sveriges Radio.

Det var inte bara politiska motståndare som kritiserade Söhrman. Även från egna partikamrater inom Moderaterna kom hård kritik.

Alexander Torin, dåvarande distriktsordförande för MUF i Värmland, som har gjort karriär inom partiet och idag är kommunalråd för Moderaterna i Karlstad gjorde jämförelser med nazism i sin kritik av Söhrman.

– Vi kommer från en bakrund där vi tog avstånd från nazism och rasism och vi tycker inte att man ska uttala sig på ett sådant sätt mot andra människor. Vi tycker att Sverige ska vara ett öppet land, sade Torin till SVT.

Torin skrev även ett pressmeddelande där han anklagade Söhrman för populism.

”Att tala om människor som flyr från krig och förföljelse i promillen och flöden är att falla för populismen och acceptera Sverigedemokraternas verklighetsbeskrivning. Debatten borde snarare handla om hur vi får fler människor i arbete i Filipstad, inte hur vi förhindrar människor att komma till Filipstad. Att tala om att det ska bromsas är att förminska människors skyddsbehov.”

Nyheter Idag har flera gånger sökt Alexander Torin för en kommentar och frågat honom via SMS om han tänker be Ulf Söhrman om offentlig ursäkt. Torin har inte svarat.

Ulf Söhrman säger till Nyheter Idag att han inte hört något från vare sig politiska motståndare eller partikamrater efter att uppgifterna om Filipstads prekära läge blivit allt mer uppenbara.

– Det har varit rätt tyst. Men det här är problem som varit kända länge, säger han.

2014, när du ifrågasatte asylinvandringen till Filipstad fick du hård kritik. Hur var det?

– Jag är rätt hårdhudad. Fakta är fakta. Det måste man hålla sig till. Det har ju visat sig.

Hur är situationen i Filipstad idag?

– Det är klart att det inte är bra. Men det är inte mycket vi kan göra själva. Vi är en liten ö i ett stort hav om man säger. Det är på en högre nivå som det behövs göras saker, för att få stopp.

Stöd Nyheter Idag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag