Ulvskog: ”När kommer PM Nilsson ut ur garderoben som SD:are”

Foto: Socialdemokraterna / Wikimedia Commons samt pressbild
  • Lördag 23 feb 2019 2019-02-23
E-post 636

Ett infekterat bråk mellan DN och Dagens Industri, båda tidningar inom Bonnierkoncernen, ger ringar på vattnet. I en tweet går Socialdemokraternas EU-parlamentariker till attack mot Di:s ledarskribent PM Nilsson. ”När kommer PM Nilsson ut ur garderoben som SD:are”, frågar hon på Twitter.

Det pågår ett infekterat bråk mellan å ena sidan Dagens Nyheters ledarsida med Per Svensson i spetsen och å andra sidan Dagens Industris ledarsida och PM Nilsson. Den förra målar upp en bild av högerextremister som är på väg att samarbeta över gränserna i Europa för att på sikt nå ett fascistiskt maktövertagande.

”Låt mig då bara påminna om att det inte finns någon motsättning mellan att å ena sidan bekänna sig till exkluderande nationalism eller fascism och å andra sidan vurma för Europasamarbete. Också den kanske mest inflytelserike av 30- och 40-talets svenska fascister, Per Engdahl, var för Europasamarbete och blev ledande i den ”europeiska sociala rörelse” som bildades av europiska högerextremister vid ett möte i Malmö pingsten 1951”, skriver Svensson i DN.

Och varningarna om fascism sker i en kontext där Svensson riktar kritik mot PM Nilsson, som i sin tur argumenterat i en ledare att Socialdemokraterna har totalitära anspråk. Detta efter att Löfven beskrivit sig själv och socialdemokratin som den yttersta garanten mot högerpolitik och ett fascistiskt maktövertagande. Detta bland annat eftersom det inte går att lite på den ”konservativa högern”.

PM Nilsson argumenterar att Statsministern, genom sina uttalanden, definierar oppositionen som odemokratisk. ”En liberal ordning som stämplar sina kritiker som odemokratiska är ingen liberal ordning, den är totalitär i sina anspråk”, konstaterar PM Nilsson.

DN får eldunderstöd från Socialdemokraterna

Debatten mellan PM Nilsson och Per Svensson är inte ny. Argument om att allt annat än socialliberalism är ett hot mot demokratin har länge formulerats på olika vis. Däremot går nu Socialdemokraternas EU-parlamentsledamot Marita Ulvskog ett steg längre och attackerar PM Nilssons resonemang om att det visst det är demokratiskt med en opposition.

”När kommer PM Nilsson ut ur garderoben som SD:are? frågar Ulvskog retoriskt på Twitter.

Utspelet från Ulvskog väcker skarp kritik i sociala medier. Den borgerliga debattören Rebecca Uvell skriver på Twitter att ”Ulvskog är en skam för ämbetet”. Hon menar även att ”socialdemokrater borde kräva att hon ber om ursäkt”.

Det är inte första gången det riktas märklig kritik mot PM Nilsson. Tidigare twittrade Ola Spännar, dåvarande kommunikationschef i Centerpartiet, en utspel som kritiserades för en antisemitisk underton.

”Undrar vad som sägs på släktmiddagarna hos familjen Bonnier om det faktum att deras dagstidning kampanjar för att ge regeringsinflytande till ett främlingsfientligt parti med nazistkopplingar?” skrev Spännar och syftade på PM Nilsson och Dagens Industri. Senare fick Spännar lämna sitt arbete som kommunikationschef för Centerpartiet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag