Umeå satsar en halv miljon på härbärgen – Samtidigt som äldrevården genomgår besparingar

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 6 feb 2018 2018-02-06
E-post 1578

UMEÅ Fram till april kommer Umeå kommun att satsa en halv miljon kronor på att bygga ett härbärge för 20 personer. Samtidigt som man gör denna satsning skär man kraftigt ner på äldrevården i kommunen.

Umeå kommun ingår i en överenskommelse med Umeå pastorat om att satsa 500 000 kronor på att öppna ett vinterhärbärge för EU-medborgare. Härbärget kommer ha upp till 20 platser och vara öppet fram till den 15 april. Personal ansvarar kyrkan för, uppger SVT Nyheter.

I Umeåregionen vistas det omkring 40 EU-medborgare och ungefär 15 av dem övernattar i Umeå.

– Vi måste ha en förberedelse för när människor hamnar i så här utsatta situationer. Humanism måste finnas och då måste man försöka hitta den här typen av lösningar, säger Margareta Rönngren (S), till SVT Nyheter.

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M) var en av dem som yrkade avslag till beslutet.

– Vi vidhåller vår uppfattning om att detta inte är en kommunal uppgift. Genom stödet till härbärget bidrar kommunen till att människor blir kvar i en ohållbar livssituation, säger Anders Ågren till SVT Nyheter.

Samtidigt kan Västerbottens-Kuriren rapportera att Umeå kommun klubbade igenom massiva nedskärningar inom äldrevården i kommunen. 22 miljoner kronor sparades ihop i Äldrenämndens budget och nio heltidstjänster för rehabassistenter försvann. Även sjukgymnaster för pensionärer försvann.

Medan kommunen skär ner på äldrevården beräknas det att det kommer behövas göra stora satsningar i framtiden för att möta utvecklingen med en åldrande befolkning i kommunen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag