Undersökning visar: En procent av riksdagskandidater bor i no-go-zoner

Foto: riksdagen.se
  • Söndag 12 aug 2018 2018-08-12
E-post 229

SVERIGE En ny undersökning visar att ungefär 1 procent av de som kandiderar till riksdagen för de etablerade partierna bor i särskilt utsatta områden. Av sammanlagt 5585 personer som kandiderar till riksdagen bor 54 i så kallade no-go-zoner.

Inför höstens val kandiderar sammanlagt 5585 personer till riksdagen för olika partier. En stor fråga inför den 9.e september är hur den grova kriminaliteten i områden som klassas som ”särskilt utsatta” av polisen ska hanteras. Trots detta bor endast 1 procent av riksdagskandidaterna i dessa områden, det uppger SVT Nyheter.

Några av de områden som klassas som särskilt utsatta är Rinkeby, Tensta, Rosengård och Biskopsgården. Dessa områden plågas av stor kriminalitet, hög arbetslöshet och en stor andel av befolkning som består av invandrare.

Undersökningen visar endast de kandidater som bor i ”särskilt utsatta” områden. Enligt polisen finns det sammanlagt 54 bostadsområden i Sverige som kan klassas som ”utsatta” eller ”särskilt utsatta”.

För att definieras som ”särskilt utsatt område” ska följande villkor vara uppfyllda. Det ska, enligt rapporten, finnas:

    • ”parallella samhällsstrukturer”
    • ”extremism, såsom systematiska kränkningar av religionsfriheten eller starkt fundamentalistiskt inflytande som begränsar människors fri- och rättigheter”
    • ”personer som reser iväg för att delta i strid i konfliktområden”
    • ”en hög koncentration av kriminella”

LÄS ÄVEN: Här är ”no go-zonerna” som Sverige och Norge bråkar om

Undersökningen som utförts visar att sammanlagt 54 av de 5585 riksdagskandidater faktiskt bor i dessa områden. Många av dessa kandidater är även långt ner på riksdagslistorna. Så många av partiernas riksdagskandidater bor i dessa områden:
Vänsterpartiet: 13
Socialdemokraterna: 12
Miljöpartiet: 10
Liberalerna: 5
Kristdemokraterna: 5
Centerpartiet: 4
Moderaterna: 3
Sverigedemokraterna: 2

LÄS ÄVEN: Fridolin försvarar Sverigebilden i ungersk media – förnekar no go-zoner: ”Det finns inga sådana”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag