Ung Vänster höll i öppen demonstration – Men inte för alla

Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Lördag 15 mar 2014 2014-03-15
E-post 0

Idag höll Ung Vänster Stockholm i en demonstration mot nazism och fascism på Medborgarplatsen i Stockholm. Flertalet talare från organisationer så som Allt åt alla, Fotbollssupportrar mot homofobi, Rädda barnens ungdomsförbund och SAC Syndikalisterna fick sina minuter på mikrofonen framför ett tusental åskådare. 

Ung Vänster Stockholm gick ut med uppgifter om att alla organisationer som ville fick vara med och föra sin talan, men nätverket AFA, Antifascistisk Aktion, hävdar annat. På Motkraft.se skriver AFA Stockholm:

”Ung Vänster Stockholm vill inte synas tillsammans med antifascister eftersom de då riskerar att avkrävas offentliga avståndstaganden och behöva förklara sig inför borgerliga ledarskribenter. De vill inte samarbeta med radikala grupper eftersom de inte vill förlora liberalernas förtroende, ett ställningstagande som ytterligare bekräftar bilden av Ung Vänsters Stockholmsavdelning som den ängsligaste organisationen i hela vänsterrörelsen.”

Ung Vänster Stockholm skriver på sin sajt att AFA varit inne och hotat om att sabotera demonstationen om de inte tillåts få sin talartid på demonstrationen. AFA förnekar hot och hävdar på sin sajt att de ”bara har samtalat.” Ung Vänster skriver på sin sajt:

De (AFA) skrek att ”om vi inte får ha en talare på demonstrationen så kommer det att gå jävligt illa för er” och ombudsmännen blev kallade för ”fitta” och andra kränkande ord samtidigt som männen sa att de ”skulle pissa på dem”. De två ombudsmännen som är kvinnor i 20-årsåldern blev till sist så pressade att de lovade talartid åt representanter från Afa för att få männen att lämna platsen.

 I och med det påstådda hotet valde Ung Vänster att stänga den öppna anmälningen. AFA syntes inte till under demonstrationen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag