Unga väljare nobbar MP – ger blågula sidan klar majoritet

Märta Stenevi. Foto: Skärmdump från riksdagen
  • Söndag 3 jul 2022 2022-07-03
E-post

Miljöpartiet är inte bara det riksdagsparti som åtnjuter lägst väljarstöd i de senaste opinionsmätningarna. Det är också det parti som är minst populärt bland unga väljare. Det visar en ny undersökning som SCB har gjort för Dagens Nyheters räkning.

Enligt mätningen får MP bara 3,9 procent av stödet bland väljare mellan 18-29 år gamla. Det kan jämföras mot siffrorna inför valet 2014 då hela 16 procent av väljargruppen uppgav att de skulle rösta på partiet, enligt DN.

– Det är såklart inte några roliga siffror. Samtidigt tänker jag att det inte är jättekonstigt att det går dåligt bland unga när det går dåligt i övrigt, säger Rebecka Forsberg, språkrör för ungdomsförbundet Grön Ungdom, till tidningen.

Enligt Forsberg är faktumet att man tidigare satt i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna en stor anledning till kräftgången.

– Det har varit positivt att vi har fått igenom en hel del politik. Men vi ser också att det har en negativ effekt för små partier att ingå i koalitioner. Det finns en hel ungdomsgeneration som aldrig har sett Miljöpartiet vara i opposition. Det är många unga som vill ha en radikal klimatpolitik men ser att det går alldeles för långsamt. Jag tror att det saknas ett grönt oppositionsparti i Sverige i dag.

Vid sidan av Miljöpartiets kalkonsiffror är Moderaterna det populäraste partiet bland unga, med ett stöd på hela 29 procent i väljargruppen.

– Ungdomar är inte nöjda med det samhälle de ser. Det funkar inte att som Socialdemokraterna gå till val på att ”Sverige kan bättre”. Det skrattar unga åt, för S har styrt det här landet i åtta år. Vi har lyckats vara en tydlig opposition mot den politiken. Sen handlar det också om att Muf är mer liberala än Moderaterna och att vi är en viktig del i att M ska få framgång i valet, säger Matilda Ekeblad, ordförande för Muf, till DN.

Hade det bara varit väljare mellan 18-29 år som fått gå till valstugorna hade den blågula sidan fått en klar majoritet i höstens val. Detta eftersom M, KD, SD och L tillsammans kammar hem 50,2 procent av väljarstödet i åldersgruppen, medan de rödgröna får nöja sig med ett stöd på 47,4 procent.

Den blågula majoriteten bland unga beror i mångt och mycket på Moderaternas höga siffror. För samtidigt tappar Sverigedemokraterna bland unga väljare och går ner till ett stöd på drygt 12 procent i väljargruppen, vilket är den lägsta siffran sedan november 2014.

Texten har uppdaterats. Grön Ungdoms språkrör Rebecka Forsberg kallades tidigare felaktigt för Rebecka ”Forslund”.

Läs även: MP: Höj bidragen i takt med inflationen

Läs även: Väljarna hotar göra kaos med MP – Jumboplats i TV4 Väljaropinion

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag