Ungsvenskarna: Be om ursäkt för Sveriges coronastrategi, Löfven!

Daniel Lantz och Deniz Norgren kräver ursäkt av Löfven. Foto: Ungsvenskarna / Nyheter Idag
  • Torsdag 9 jul 2020 2020-07-09
E-post 930

Stefan Löfven och övriga ansvariga ministrar har blod på sina händer på grund av den dåliga strategi man valt i kampen mot coronasmittan. Nu är det dags att be svenska folket om ursäkt, skriver Deniz Norgren och Daniel Lantz från Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna.

Sverige har haft en unik och starkt kritiserad coronastrategi. I det tyska programmet Conflict zone har utrikesminister Ann Linde försvarat Sveriges strategi genom att ljuga om de åtgärder Sverige vidtagit i syfte att rädda regeringens internationella anseende.

I nationell media har Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog, synts flitigt. Han har tvingats försvara Sveriges strategi mot forskare, media och politiker. Tillsammans med Ann Linde har de ansvariga tjänstemännen och regeringsföreträdarna försökt att framställa Sverige som ett föregångsland som haft en bra strategi. I själva verket är detta långt ifrån verkligheten.

Inför coronakrisen har Sverige stått fruktansvärt dåligt rustade. Tidigt under krisen tog respiratorer, munskydd och skyddskläder slut. Detta resulterade bland annat i att sjukhusen hade svårt att minska smittspridningen för deras egna anställda som med risk för det egna livet försökte rädda andras. Till följd av detta inkom det många rapporter om att anställda inom vården tvingats göra egna skyddsvisir samt använda samma engångsvisir flera gånger.

Även skyddsmaskerna blev snabbt en bristvara som en konsekvens av att vi ett decennium tidigare själva betalat för att elda upp 2,2 miljoner av våra egna fullt fungerande skyddsmasker samt haft onödigt krånglig byråkrati vad avsåg bruket av äldre modeller. I det läget stod Sverige nu handfallna att kunna minska smittspridningen även inom andra högriskområden.

Regeringens tidiga handlingsförlamning att införa åtgärder i syfte att minimera riskerna med smittspridning ledde till att epidemin tog sig in på våra äldreboenden. Besöksförbudet kom helt enkelt för sent och i kombination med de tidigare bristerna av skyddsutrustning är det kanske inte så konstigt att vi idag pratar om döden på äldreboendena.

Sverige borde likt de flesta andra länder tagit det säkra före det osäkra. Vi borde aldrig ha tillåtit människor, som anlände till Arlanda från områden med hög smittspridning, att få vandra fritt på våra gator och arbetsplatser. Vi borde inte ha hållit skolor och allmänna ytor öppna i den utsträckning som skedde och bara blint förlitat oss på folks goda omdöme att stanna hemma vid symptom – i synnerhet inte när smittspridningen kunde ske utan symptom (asymptomatiskt).

Vi har idag bland de högsta dödstalen i världen – och fem gånger så många dödsfall som alla övriga nordiska länder tillsammans. Detta har tillkommit som en konsekvens av att regeringen inte haft en försiktighetsprincip i åtanke när de beslutat om Sveriges coronastrategi. Hade de haft det så hade dödstalen med stor sannolikhet aldrig varit så höga.

Regeringen har trots kritik från omvärlden, forskare och politiker inte hörsammat de varningstecken som tidigt funnits där. Istället har man gömt sig bakom Anders Tegnell trots att det i själva verket är regeringen som bär ansvaret och ska leda landet.

Regeringens höga svansföring i media har inte ändrat omvärldens uppfattning om att Sverige har misslyckats kapitalt med att hantera smittspridningen och därmed inte kunnat garantera sin befolkning det skydd de förtjänar.

Stefan Löfven och de ansvariga ministrarna har därför blod på sina händer. Vi kräver att regeringen tar ansvar och ber om ursäkt till det svenska folket för att de i flera års tid förstört Sveriges smittskyddsberedskap samt att de stått handfallna inför en global epidemi som bara var en tidsfråga.

Vi kräver att regeringen ber om ursäkt till alla de hjältar inom vården som fått arbeta med smittskyddsutrustning gjorda av blöjor, overheadpapper och tejp samt alla de människor som förlorat en anhörig.

Stefan Löfven, detta är ni skyldiga alla omkomna, deras familjer, och övriga Sverige, en ursäkt för det undkomliga lidande och död som ni bidragit till.

Om debattörerna

Deniz Norgren, socialpolitisk talesperson, Ungsvenskarna

Daniel Lantz, generalsekreterare, Ungsvenskarna

Stöd Nyheter Idag

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Då får du också tillgång till allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag