”Dumle” skjuten till döds i Rinkeby

Bild: Faksimil Instagram
  • Söndag 25 dec 2022 2022-12-25
E-post 932

Den ökände gangsterrapparen och gängkriminelle Mehdi ”Dumle” Sachit sköts ihjäl med flera skott i Rinkeby på juldagens morgon. Sachit har kopplingar till det kriminella gänget ”Dödspatrullen” och var på plats när rapparen Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl förra året. Tidningen Expressen fick hård kritik när de publicerade ett reportage om Sachit där tidningen mörkade att han dömts för en brutal gruppvåldtäkt.

Vid 08.30 på juldagens morgon larmades polisen till en plats i Rinkeby, där en man i 30-årsåldern påträffades skjuten med flera skott.

– Det påbörjades livräddande åtgärder på plats. Sedan tog ambulanssjukvårdarna över och fortsatte med det arbetet, säger Towe Hägg, Stockholmspolisens presstalesperson till Expressen.

Läs även: Dumles stökiga tid i fängelse – misshandlas av medfångar och smugglar anabola i rektum

På förmiddagen gick den tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali, numera krönikör på Expressen, ut med uppgiften att den skjutna personen är den gängkriminelle rapparen Mehdi ”Dumle” Sachit, 27.

Flera medier bekräftade Balis uppgift på söndagen. Polisen gick senare ut med uppgiften att Sachit avlidit av sina skador.

Läs även: Expressen mörkade våldtäktsdom i reportage om gängkriminell

Sachit blev känd för en bredare allmänhet i samband med mordet på gangsterrapparen Nils ”Einár” Grönlund hösten 2021. Sachit var i sällskap med Grönberg när denne sköts ihjäl av ännu okända gärningsmän utanför sin lägenhet i Hammarby Sjöstad. Sachit är även känd för sina kopplingar till det kriminella nätverket Dödspatrullen.

Dödspatrullens dödliga konflikt med gänget Shottaz är en av de mest uppmärksammade gängkonflikterna i Sverige på senare år. Bland annat har journalisten Diamant Salihu skrivit boken Tills alla dör om gängkonflikten, där den hyllade rapparen Yasin ska ha kopplingarv till Shottaz.

Enligt Aftonbladet misstänktes Sachit för att ha lurat ut Grönlund så att han kunde bli ihjälskjuten, vilket i gängmiljön kallas för att ”goa”.

Strax efter mordet på Grönberg publicerade Expressen ett reportage om  Sachit som fick hård kritik, då tidningen mörkade uppgiften att Sachit dömts för att ha deltagit i en brutal gruppvåldtäkt av en tonårig flicka i juni 2014.

Flickan fick bland annat en pistol uppkörd i underlivet, med kraftiga blödningar som följd, och Sachit dömdes till två år och sex månaders fängelse för grov våldtäkt och vapenbrott.

Expressen valde emellertid att beskriva det som att Sachit tidigare blivit ”dömd för grova våldsbrott och övergrepp samt narkotikabrott”, något tidningen fick mycket hård kritik för, i synnerhet då Sachit i reportaget fick göra reklam för sin rapmusik som just släppts på Spotify.

– Jag är den enda gangserrapparen från vår gruppering. Det finns ingen från vår sida som gjort musik, det är bara andra sidan och att de kallar sig för gangsterrappare… Yasin…. Alex Ceesay. Vad har de gjort? De har inte meriterna som Dödspatrullen, skröt Sachit i Expressens reportage.

Dödspatrullens ”meriter” handlar om att grupperingen misstänks för ett stort antal mord, både i konflikten med Shottaz och kontraktsmord för andra grupperingar som Dödspatrullen påstås ha utfört.

Sachit, som bytt namn till Abdulmahdi Hedi, hade ett digert brottsregister. År 2019 dömdes han till två år och nio månaders fängelse för narkotikabrott och grovt vapenbrott efter att narkotika och ett automatgevär påträffats på en adress där han var skriven. I maj i år dömdes han till dagsböter för ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Ett Instagram-konto som pekats ut som Sachits publicerade en film på julafton som en ”story” där en person som liknar Sachit lyssnar på en hiphop-låt med en textrad om att ”they can’t catch me”.

Läs även: Hat och hån mot ”Dumle” efter mordet

Läs även: Läste intervju med sin våldtäktsman i Expressen: ”Fick en chock”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag