Uppgift: Feministisk utrikespolitik bakom turkbråk om Nato

Ann Linde Foto: CTBTO CC BY 2.0
  • Lördag 21 maj 2022 2022-05-21
E-post 427

Diplomatkällor uppger till Reuters att Sveriges feministiska utrikespolitik är en viktig faktor bakom det pågående bråket mellan Sverige och Turkiet om Sveriges ansökan till Nato.

Vid ett möte i Berlin på lördagen ska Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu ha höjt rösten mot Sveriges utrikesminister Ann Linde, vilket en källa beskriver som ett ”pinsamt brott mot protokollet”.

– För oss var det ett historiskt ögonblick och ändå sade Cavusoglu att han var irriterad över Lindes ”feministiska politik”, vilket skapade all dramatik, uppger en annan källa.

– Vi försökte förstå vad vår turkiska kollega ville – du vet, verkligen ville, fortsätter källan som vill vara anonym på grund av frågans känsliga natur.

Men en turkisk diplomat säger att Cavusoglu i själva verket lade fram Turkiets position på ett ”respektfullt” sätt, och att det var Linde som anklagade sin turkiska motpart för att motsätta sig Sveriges feministiska utrikespolitik.

– Hennes kommentarer hjälper inte Sveriges Nato-ansökan, medan de uttalanden som kom från Finland var väldigt noggranna, säger den turkiska diplomaten till Reuters.

Läs även: Turkiet backar om utlämning av Kakabaveh: ”Inget krav från Turkiet”

Läs även: Erdoğan motsätter sig svenskt Nato-medlemskap: ”Gästhem för terrorister”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag