Uppgift: Gängkriminellt kopplade var med och kuppade bort Östlin (S)

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Måndag 30 jan 2023 2023-01-30
E-post 0

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, avsattes av sina egna partimedlemmar under helgen. Men bland det 50-tal nya S-medlemmar som röstade bort Östlin fanns personer med nära kopplingar till gängkriminalitet, uppger Aftonbladet.

Det är Aftonbladets krönikör Oisin Cantwell som tar upp de senaste uppgifterna om kuppen mot Östlin i en krönika

Läs mer: S-politiker avsätts – stängde ABF-drivna fritidsgårdar på grund av kriminalitet

”Bland de 50-tal nya medlemmar som infann sig till mötet i Folkets hus i Hallunda fanns, enligt flera källor inte bara personer som knappt ens kunde svenska och som inte tycktes begripa vad de gjorde där. Dessutom ska män med omfattande kriminalitet i bagaget plötsligt inte bara blivit politiskt aktiva på gräsrotsnivå utan även övertygade socialdemokrater. Enligt en av Aftonbladets källor deltog personer som associeras med gängkriminalitet i bortröstandet av Östlin” skriver Cantwell.

Enligt en annan källa ska polisen ha informerats om att en man som är medlem i Vårbynätverket och nyligen släppts från fängelse var på plats när Östlin röstades bort.

Kuppen mot Östlin ska ha arrangerats av ABF i Botkyrka. Anledning är att kommunen lade ned tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar som ABF drev förra året på grund av vapen, våld och narkotika ska ha förekommit i verksamheterna. Fritidsgårdarna och fritidsklubbarna har sedan dess öppnat igen, men nu i kommunens regi.

ABF ska ha fått stöd i kuppen av en fraktion inom Socialdemokraterna som är kritiska till Östlin. ”Vad händer med Botkyrka om en socialdemokrat som står i tacksamhetsskuld till Vårbynätverket tar över?” frågar sig Aftonbladets krönikör Oisin Cantwell.

Läs även: ABF-drivna fritidsgårdar stängs med omedelbar verkan

Läs även: Grovt kriminella fick jobb på ABF:s fritidsgårdar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag