Uppgift: Hemlig polisrapport som gavs till Turkiet läckte till ”kurdiska räven”

Till höger "den kurdiska räven" Rawa Maijid. Bild: Nyheter Idag/Polisen
  • Fredag 15 sep 2023 2023-09-15
E-post

En hemligt polisrapport om det kriminella nätverket Foxtrot som överlämnats till Turkiet påträffades i en mobiltelefon hos en gängkriminell med kopplingar till Foxtrot och ”kurdiska räven”, rapporterar Aftonbladet.

Den 24-åriga man som hade rapporten i sin mobiltelefon är en ledande gestalt i det så kallade Bro-nätverket, som polisen misstänker utför våldsuppdrag åt Foxtrot-nätverket, som styrs av ”kurdiska räven” Rawa Majid. Telefonen hittades när polisen grep 24-åringen på ett hotell i Bromma.

Rapporten hade tidigare överlämnats till Turkiska diplomater, enligt en poliskälla till Aftonbladet, och har högsta säkerhetsklass, vilket innebär att den inte får användas som exempelvis underlag i en förundersökning utan att be svensk polis om lov.

I rapporten finns information som ska underlätta för Turkiet att gripa Rawa Majid, som namn, bild och detaljerad information om Rawa Majid och tio av hans närmaste i det kriminella nätverket Foxtrot.

– Det är en sammanställning av Foxtrotnätverket, där och då, för att ge dem en orientering i vilka de har att göra med, säger Aftonbladets källa.

I april förra året greps Majid av polis på semesterorten Marmaris i Turkiet. Då hade han hållit sig undan svensk polis i två år och var internationellt efterlyst via Interpol med en så kallad ”red notice”, vilket man sätter på personer som det är mycket angeläget att gripa.

Skälet till gripandet är att Majid glömt en väska med kontanter i en park, en väska som omhändertas av polisen. När han går till polisen för att få tillbaka väskan fattar de misstankar om att han inte är den irakiska skeppsredare han utger sig för att vara, utan internationellt efterlyst av Sverige för grovt narkotikabrott och förberedelse för mord.

Men medan Majid sitter omhändertagen av turkisk polis får han sitt turkiska medborgarskap. Det innebär att Turkiet vägrar lämna ut honom när Sverige begär att han ska utlämnas. Han friges senare på oklara grunder.

Den hemliga underrättelserapporten tros ha använts som processmaterial när Majid satt anhållen i Turkiet, vilket kan förklara hur den hamnat i det kriminella nätverket Foxtrots händer.

– Man har brutit flagrant mot reglerna om hur man delar underrättelser mellan länder. Stater litar på varandra, att man sköter de här delarna, säger Aftonbladets källa.

På onsdag kväll sköts en 19-årig man ihjäl med flera skott i Vasastan i centrala Stockholm. 19-åringen misstänks vara allierad med Rawa Majid, som tros befinna sig i en intern konflikt med sin tidigare kumpan Ismail Abdo, även kallad ”jordgubben”.

Det var Abdos mamma som sköts ihjäl i Uppsala på torsdagen i förra veckan. Mordet på mamman ska i sin tur ha varit en hämndaktion efter ett angrepp på Rawa Majid i Istanbul i Turkiet. Två personer på moped avlossade då skott mot fem personer vid en adress kopplad till Majid. Personerna besvarade elden, och fem svenska medborgare har gripits av turkisk polis efter händelsen, enligt SVT Nyheter.

På torsdag morgon larmades polis till en lägenhet i Norrköping som blivit beskjuten. Samma dag grep polisen fyra män som misstänks för inblandning i dådet. Enligt uppgift till TV 4 Nyheterna ska skottlossningen har riktats mot mamman till en av de fem män som har gripits in Turkiet.

Sveriges tidigare ambassadör till Turkiet Michael Sahlin säger till Dagens Nyheter att han inte tror att Turkiet kommer utlämna Rawa Majid till Sverige, då han köpt sitt turkiska medborgarskap.

– Det här är en statsekonomiskt viktig fråga för Turkiet, att kunna få inkomster genom att erbjuda ryska oligarker eller penningstarka brottslingar att köpa sig ett medborgarskap. Om man utlämnar dem som köpt medborgarskap så är det dåligt för affärerna, säger Sahlin.

Att Majid fick sitt turkiska medborgarskap när han var omhändertagen av turkisk polis tyder dessutom på att han har goda politiska kontakter i landet, menar Sahlin.

– Han fick uppenbarligen sitt medborgarskap trots att turkiska myndigheter visste om att han var internationellt efterlyst. Det borde då betyda att han, förutom pengar, har goda politiska kontakter i landet.

Läs även: ”Kurdiska räven” sågas av svärmor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag