Uppgift: Iransk brottare avrättad – iranska regimen: ”Det är hämnd”

Bild: Privat
  • Lördag 12 sep 2020 2020-09-12
E-post

Den iranska brottaren Navid Afkari avrättades av den iranska regimen på lördag morgon, uppger Iran Human Rights Monitor. Afkari ska ha avrättats i fängelset Adelabad i Shiraz, och enligt IHRM ska hans familj ha upplysts om att han avrättades genom hängning.

Afkari greps den 17 september 2018 anklagad för att ha dödat en säkerhetsvakt under protester i Shiraz föregående månad.

Läs även: Trumps varning till den iranska regimen: ”Sluta döda ert stora iranska folk!”

Den 13 september 2019 ska Afkari ha lämnat in ett klagomål om att han ska ha tvingats avge falska bekännelser efter att ha utsatts för ”svår psykologisk och fysisk tortyr”, uppger IHRM.

”De satte en plastpåse över mitt huvud och kvävde mig nästan. De använde batonger och andra hårda föremål för att slå mig på händerna, i magen och på benen. De använde grovt språk och förolämpade mig. De band fast mig och hällde alkohol i mina näsborrar”, skrev Afkari i ett öppet brev om vad han utsatts för.

Den iranska regimen har tidigare försvarat Afkaris dödsdom med att det inte är en avrättning utan ”hämnd”.

– Navid Afkaris straff är ingen avrättning. Det är hämnd. Även om essensen är densamma är det olika saker juridiskt eftersom han har dödat en person, sade en talesperson för regimen enligt nyhetsbyrån YJC.

Zigmunds Jansons, förbundskapten för Sveriges brottare i grekisk-romersk stil, har tidigare kallat dödsdomen mot Afkari för ”tragiskt”.

– Det är bara tragiskt. För mig och för svensk brottning blir allt bara värre av att det är en brottare som drabbas, sade Jansons till Sportbladet och fortsatte:

– Jag kan inte alla detaljer, bara att han anklagas för att ha protesterat mot regimen, men det går inte att säga annat än att det är tragiskt när en person och brottare döms till avrättning.

Läs även: Wallström om iranska kvinnorättskämpens kritik: ”Bisarr synpunkt”

Amnesty International har tidigare uppmärksammat dödsdomen mot Afkari, och uppmanat ”det internationella samfundet, inklusive FN:s människorättsorganisationer och medlemsstater i EU att snabbt ingripa” för att rädda Akfari från avrättning.

Bland dem som hörsammat Amnestys uppmaning och vädjat till den iranska regimen för Afkaris liv märks USA:s president Donald Trump.

Den 3 september skrev Trump i ett inlägg på Twitter att Afkaris enda gärning var att ha deltagit i en demonstration.

I ett följande inlägg vädjade Trump till den iranska regimen att inte avrätta den unga brottaren.

 

På Twitter är upprördheten stor inför uppgiften om att Afkari avrättats.

Läs även: Iransk kvinnorättskämpe sågar Sveriges ”feministiska” regering: ”Borde självklart inte bära slöja”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag