Uppgift: Magdalena Andersson (S) hotade polisanmäla Gulan Avci (L) för debattartikel

Bild: Av Fanni Uusitalo / Prime Ministers Office Finland/CC BY 2.0/ Anders Henrikson/CC BY 2.0
  • Lördag 3 jun 2023 2023-06-03
E-post

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ska ha hotat med att polisanmäla Liberalernas partisekreterare Gulan Avci för en debattartikel om El-Haj-affären, enligt uppgift till Expressen. Hotet ska ha framförts till Liberalernas partiledare Johan Pehrson innan sändning av en debatt i SVT:s nyhetsprogram ”Aktuellt” på onsdagen.

I debattartikeln, som publicerades av Expressen samma dag, kritiserar Avci Andersson och Socialdemokraterna för deras flata hållning mot riksdagsledamoten Jamal El-Haj efter att han talat på en Palestina-konferens i Malmö med kopplingar till terrorgruppen Hamas.

”Varför tar inte Magdalena Andersson itu med partiets ständiga skandaler kopplade till antisemitism? Att riksdagsledamoten Jamal El-Haj inte får någon annan bestraffning än en paus från arbetet i utrikesutskottet är ett skämt” skriver Avci bland annat.

Läs även: El-Haj (S) slipper uteslutning – sågar egna partiet: ”Väljer att vika sig”

Enligt uppgift från Liberalerna till Expressen konfronterade Andersson Pehrson utanför SVT:s sminkrum. Samtalet beskrivs av Liberalerna som upprört, och Andersson ska ha krävt att Avci backar från artikeln och ber om ursäkt.

– Hon sa att om inte Gulan tar tillbaka sin artikel och ber om ursäkt så kommer hon polisanmäla henne för förtal, säger en person i Liberalerna som ska ha varit med vid samtalet.

Johan Pehrson bekräftar via sin presschef uppgifterna för Expressen, men vill inte kommentera saken ytterligare.

Magdalena Anderssons pressekreterare Mirjam Kontio, som själv var på plats på SVT, förnekar emellertid Liberalernas uppgifter.

– Ingen har hotat någon. Det här är bara ett sätt att flytta fokus från regeringens löftesbrott och oförmåga att hantera hushållens kostnadskris, säger hon till tidningen.

På Twitter konstaterar flera att det inte är första gången Andersson ska ha konfronterat en annan partiledare inför en debatt.

Förra gången var i samband med Expressens partiledardebatt inför valet, då Andersson konfronterade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch med anklagelser om att hennes parti ska ha saboterat socialdemokratiska valaffischer.

Läs även: Andersson (S) och Busch (KD) i toabråk – anklagar för affisch-sabotage

Läs även: Strandhäll (S) blockade Gulan Avci (L) efter twittergräl

Läs även: Busch missar partiledardebatt – då rasar Andersson (S)

Läs även: Andersson (S) varnar för regeringen: ”Hot mot demokratin”

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag