Uppgift: Polisen skyddade misstänkt mördare från lynchmobb – avlossade varningsskott

Bild: Faksimil Samhällsnytt Youtube
  • Måndag 31 maj 2021 2021-05-31
E-post 224

En man sköts ihjäl med ett skott i huvudet och två män skottskadades i armen respektive benet i stadsdelen Hjälbo i Göteborg strax efter klockan 13 på söndag eftermiddag. Under flykten efter skottlossningen ska den misstänkta gärningsmannen ha ramlat av sin cykel, blivit upphunnen av efterföljare och kraftigt misshandlad, uppger Göteborgs-Posten.

”Polisen tvingades avlossa varningsskott för skingra folkmassan och förhindra lynchningen av den utpekade 21-åringen” skriver GP.

– De var på honom ganska omgående och slog honom, i vilken omfattning vet jag inte. Vi fick gå emellan, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, till Göteborgs-Tidningen.

Fem personer har fått sjukhusvård efter skottlossningen. Av dem är två skottskadade, medan tre personer har fått andra skador, enligt GP.

Polisens presstalesman Fredrik Svedemyr säger till GP att dödsskjutningen har koppling till det våldsamma upploppet i Hjällbo på fredag kväll.

Läs även: Upplopp i Göteborg – 32 personer omhändertogs

Efter upploppet har polisen en särskild händelse i området, vilket innebar att polisen redan var på plats och kunde ingripa vid söndagens skjutdåd.

– Vi var på plats i stort sett när det hände. Vi klev på direkt, säger Svedemyr till GP.

En film som Samhällsnytt publicerade på söndagen visar delar av händelseförloppet. På filmen ser man en folkmassa springa mot ett tumult på en bro, inklusive poliser.

– Filma inte är du snäll, filma inte är du snäll! skriker en ung man argt mot en kvinna, och filmsekvensen avbryts.

När filmen återupptas ser man folkmassa omringa en grupp poliser vid den plats där tumultet tidigare pågick. I nästa klipp har folkmassan skingrats, och en polis står på knä och undersöker en person som ligger på marken.

I det sista klippet tycks polisen sätta på mannen handfängsel. Ytterligare två män är hos polisen, en av dem ligger ned på marken.

Läs även: Gängkrig bakom kriminella gängets vägspärrar i Göteborg – klan krävde bot på 10 miljoner

Enligt uppgift till GT ska den konflikten ha börjat med att en person som tillhör Ali Khan-nätverket blev misshandlad på fredag eftermiddag.

Detta ledde till upploppet som följde senare på kvällen när Ali Khan-nätverket skulle ge igen på personer ur en annan släkt.

Polisen vill inte bekräfta GT:s uppgifter.

– Vi har flera olika teorier vad det handlar om. Vi tror att det kan finnas ett samband medan händelsen på fredagen och söndagen, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef för Nordost, till GT.

Till SVT säger Merlander att den 45-årige man som sköts ihjäl inte var känd av polisen för någon kriminell verksamhet tidigare.

– Vi känner till honom eftersom att han bedriver näringsverksamhet i området, men vi har ingenting kriminellt på honom. Jag brukar själv vara nere och handla på torget och har sprungit på honom med jämna mellanrum, säger Merlander till SVT.

Merlander säger också att söndagens skottdrama inte liknar något annat han upplevt som polis.

– Att en gärningsman gör det på det sättet, mitt på dagen bland folk och poliser i tjänst, det har jag inte varit med om under mina 30 år som polis i området, säger han till SVT.

Läs även: Polischef: ”Klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag