Uppgifter: Bensinskatten höjs med 15 öre litern

Foto: Flickr/Susanne Nilsson
  • Tisdag 10 sep 2019 2019-09-10
E-post 494

SVERIGE Enligt uppgifter till Aftonbladet och Svenska Dagbladet har regeringspartierna S och MP samt C och L kommit överens om en höjning av bensinskatten.

Uppgifterna gör gällande att den automatiska indexeringen av bensin- och dieselskatten återinförs efter att ha tagits bort i M-KD-budgeten som röstades igenom i riksdagen förra året. Samtidigt görs nedjusteringar av skatten när mer biobränsle blandas i.

Sammantaget innebär åtgärderna att bensinskatten höjs med 15 öre per liter och att dieseln blir 10,25 öre dyrare per liter inklusive moms.

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD, kommenterar uppgifterna så här för Nyheter Idag:

– Deprimerande men inte förvånande. Det visar att regeringen har brist på förståelse för levnadsvillkoren för vanligt folk, särskilt på landsbygden. Och särskilt illa med tanke på finansministerns löfte 2014 att inte höja bensinskatten.

SD har ännu inte offentliggjort sin egen budgetmotion.

– Men baserat på hur vi agerat tidigare kan jag garantera att vi kommer att ställa till bråk om den här höjningen, säger Sjöstedt.

M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skriver till Aftonbladet:

”Ett svek mot alla som varje dag är beroende av bilen för att ta sig till jobbet eller skjutsa barnen till träningen. Det är inte rättvist att låta landsbygden betala notan för regeringens friår och familjevecka. Drivmedel är redan högt beskattat.”

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag