Uppgifter: Rapparen Z.E anhållen för bombdådet mot 1.Cuz adress

Jozef "Z.E" Wojciechowicz. Bild: Skärmdump Youtube
  • Tisdag 3 jan 2023 2023-01-03
E-post 458

Rapparen Jozef Wojciechowicz, mer känd under artistnamnet Z.E, är enligt uppgift en av de fyra som har anhållits misstänkta för bombdådet vid ett lägenhetshus i Grimsta natten till måndagen. Bombdådet skedde mot en adress där en annan känd rappare, 1. Cuz, är skriven.

Det var vid kvart i tre på natten som polisen larmades om en explosion i stadsdelen Grimsta i västra Stockholm. Enligt polisen ska detonationen ha resulterat i omfattande skador på fastighetens entré.

– Det är en port som är sprängd och mycket rutor som gått i fastigheten. Inga skadade vad vi vet än. Vi har sex stycken enheter på plats, sade Tobias Åkesson, ledningsbefäl på räddningstjänsten, till Aftonbladet om händelsen.

Läs även: Bombdåd mot rapparen 1.Cuz adress

På den aktuella adressen är rapparen 1.Cuz, vars riktiga namn är Abas Abdikarim Bakar, skriven. Enligt uppgift till Aftonbladet ska 1.Cuz ha varit måltavlan för bombdådet.

Fyra personer sitter nu anhållna misstänkta för sprängdådet. En av dessa uppges vara rapparen Z.E, vars riktiga namn är Jozef Wojciechowicz. Något som Instagramkontot Rap of Sweden var tidiga med att rapportera.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av RAP OF SWEDEN👑 (@rapofsweden)

Wojciechowicz, som har polsk-romsk bakgrund, har med sina låtar flera miljontals spelningar på Spotify och hans musikvideor har miljontals visningar på Youtube.

2019 prisades han som ”Årets artist” på Grammisgalan och vann dessutom priset för ”Årets Hiphop/RnB” på P3 Guldgalan samma år.

Läs även: Nu slänger Yasin sina P3-priser

Han har också ett digert kriminellt förflutet och är sedan tidigare dömd för bland annat grov stöld, rattfylleri, våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman och misshandel. I december 2021 dömdes han för ringa narkotikabrott.

Trött på gangsterstämpeln 2019

När Aftonbladet intervjuade Z.E 2019 stod han inför rätta för olovlig körning, ett brott som han senare dömdes för. I intervjun kritiserade han Expressen för att i en artikel ha målat upp en felaktig bild av honom.

– Det ser ut som att jag fortfarande är brottsaktiv och sådär. Nej, jag håller på med musik, sade han till tidningen.

I en intervju med Mitt i från 2018 berättade han att han tidigare sett sig själv som livsstilskriminell. Musiken beskrev han som en väg ut.

– För mig handlade det om att fixa mat på bordet. Men den tiden är förbi nu, sade han till tidningen om sin tidigare kriminalitet.

Z.E uppmärksammades också i samband med musikvideon till låten ”Superstar” som släpptes 2020. Musikvideon spelades in i Södertörns tingsrätt och i den deltog en grupp advokater som statister.

Efter att deras deltagande hade uppdagats anmäldes advokaterna till advokatsamfundets disciplinnämnd för att ha brutit mot god advokatsed. Advokatsamfundet valde dock att inte rikta någon kritik mot advokaterna.

Däremot var det flera andra jurister som blev upprörda över videon, där Z.E vid ett tillfälle vandrar runt på domarpodiet.

– Jag blir bestört igen när jag ser innehållet i videon. Det är allvarligt, sade Eva-Lena Norgren, lagman vid Södertörns tingsrätt, till Dagens Nyheter efter att videon släppts på Youtube.

Läs även: Våldsvåg kopplas till morden på Dumle och Einár

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag