Uppgifter: Skola i Göteborg drivs av islamistisk jihadistrekryterare

Foto: Prakash Subbarao/ wikipedia.org
  • Måndag 8 okt 2018 2018-10-08
E-post 792

GÖTEBORG Friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg drivs av Abdel Nasser El Nadi. Han är känd av Säpo som rekryterare av jihadister som vill strida för terrororganisationer som IS. Trots rekryteringsverksamheten av terrorister och pedagogiska brister i undervisningen får skolan ändå fortsätta i El Nadis regi, skriver Doku. El Nadi förnekar anklagelserna.

Vetenskapsskolans VD Abdel Nasser El Nadi förnekar att han sympatiserar med våldsbejakande islamism. Men Doku avslöjar att Abdel Nasser El Nadi enligt Säpo räknas till den grupp av cirka 2 000 personer våldsbejakande islamister som finns i Sverige. Hans friskola uppges vara starkt bidragande till den relativt stora mängd jihadistresenärer som rekryteras i Göteborg.

Skolinspektionen har under lång tid riktat skarp kritik mot skolan, skriver DN. Skolinspektionen skriver i sin rapport att Vetenskapsskolan sprider budskap som inte är förenliga med skolans demokratiska uppdrag och att flera av skolans anställda lovordat terrororganisationen IS inför eleverna.

Radikala islamistiska läror, som inte nödvändigtvis är kopplade till våldsbejakande idéer, sprids också på Vetenskapsskolan rapporterar Doku.

Sofie Löwenmark har under flera år följt och rapporterat om skolan och på Twitter understryker hon hur nära kopplingar Vetenskapsskolan har med den radikala islamistiska föreningen Sveriges förenade muslimer.

 

 

Dokus Magnus Sandelin beskriver på sin blogg hur Sveriges förenade muslimer bidrar till radikaliseringen av ungdomar:

”SFM är inte vilken organisation som helst. Det är en samlande kraft för en av de mest extrema ungdomsmiljöerna som vi har i Sverige. Det är en förening som är mycket tolerant för extrema åsikter i sina egna led.”

Trots Vetenskapsskolans kopplingar till islamistisk extremism som Skolinspektionen rapporterat om får skolan fortsätta sin verksamhet. Enligt Doku är religionskunskapsundervisningen för lågstadieleverna begränsad till enbart islam. Men det har inte heller gjort att skolans undervisningstillstånd dragits in.

Nu vill skolans VD Abdel Nadi dessutom expandera sin skolverksamhet till att omfatta även en gymnasieskola i Gävle – för vilken han också beviljats tillstånd, skriver Doku.

Doku avslöjar ytterligare aktiviteter kopplade till Vetenskapsskolan. En av Vetenskapsskolans delägare har sökt tillstånd för att starta en ny friskola i ett samhälle i Dalarna.

Delägaren vill grunda ett helt nytt bysamhälle, där skolan ska ingå. Invånarna i byn ska uteslutande försörja sig på fiske och odling av isbergssallad och den som vill bo i byn måste först få ett personligt godkännande från delägaren i Vetenskapsskolan.

– Jag har höga krav för de som vill flytta till byn, skriver han till Skolinspektionen.

Här har dock Skolinspektionen satt stopp för planerna och gett avslag – ett beslut som delägaren har överklagat.

Från den 1 januari kan det dessutom bli ännu svårare för männen bakom Vetenskapsskolan att få tillstånd att bedriva verksamhet i ytterligare skolor. Då införs skärpta ägarkrav och vandelsprövning av ägare till friskolor.

Nyheter Idag har sökt Abdel Nadi för kommentar.

Läs mer: SD och Alliansen kritiska mot S-förslag: Vill behålla religiösa friskolor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag